Martat haastaa -podcast

Pohjois-Karjalan Martat julkaisee Martat haastaa -podcastia, jossa haastellaan kotoisissa tunnelmissa vaihtuvista aiheista ja kutsutaan välillä kylään vieraita. Julkaisimme viime vuonna 22 erilaista jaksoa ja ne on kaikki kuunneltavissa Anchorissa ja Spotifyssa! Tänä vuonna julkaisemme kaksi kautta: kuusi jaksoa keväällä ja kuusi syksyllä.

Tuuthan siekin kuulolle? Kaikki julkaistut Martat haastaa -podcastit löydät täältä

Kevään ja syksyn 2022 jaksot:

Tässä jaksossa ääneen pääsevät monet Marttakeskuksen työntekijät, kun kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen käy haastattelemassa henkilökuntaa ympäri toimistoa. Pääset kuulemaan mm. miten yhdistyy amerikkalainen ja suomalainen joulu, miten piirakat kannattaa valmistella ennen joulua ja minkälaisia ruokalahjoja olisi kiva saada. Jaksossa pohditaan myös lemmikkien joulunviettoa, selvitetään milloin joulusiivoukset tilataan ja miten rentoutua jouluna.

Mistä lähteä liikkeelle tavaran karsimisessa? Entä mistä kaivaa motivaatiota järjestelyyn? Jaksossa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen ja tavaravalmentaja ja ammattijärjestäjä Sanna Koskinen keskustelevat kodin järjestämisestä. Saat neuvoja järjestelyratkaisuihin ja tyypillisten kompastuskivien välttämiseen. Tule hakemaan inspiraatiota ja konkreettisia askeleita kohti toimivampaa arkea!

Sannan oma podcast https://www.tavaravalmentaja.fi/podcast ja nettisivut https://www.tavaravalmentaja.fi/blogi-ja-uutiskirje

Martat haastaa -podcastissa olemme kotipuutarhassa turpeettoman kasvualusta viljelykokeen äärellä. Podcastissa keskustelemassa vanhempi tutkija Lauri Sikanen Luonnonvarakeskukselta. Keskustellaan biohiilestä, sen käytöstä sekä mitä se on. Lisäksi tutustumme turpeettomaan kasvatuskokeeseen kotipuutarhassa, jossa on käytetty erivahvuista biohiili ja ruokokuitu -sekoitusta lavakaulusviljelyssä salaatin, tomaatin ja kehäkukan kasvatuksessa. Mukana äänessä Maarit Sallinen-Uusoksa.

Minkälainen on hyvä varaava takka? Mitä asioita pitää ottaa huomioon takkaa hankittaessa? Tästä jaksosta saat runsaasti vinkkejä niin varaavan takan hankintaan kuin sen käyttöön. Kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen haastattelee Tulikivi Oyj:n myyntijohtaja Markku Prättälää. Tämän jakson kuuntelemisen jälkeen osaat ensiaskeleet aina takan oikeanlaisesta lämmittämisestä, takkaruoanlaittoon ja takan tärkeimpiin huoltotoimiin. Tervetuloa kuulolle!

Ideoita takkaruoalaittoon: https://warm.tulikivi.fi/arin-ja-pepin-takkakokkausreseptit & https://www.youtube.com/results?search_query=tulikivi+cooking

Martat haastaa -podcastissa olemme sienimetsässä yhdessä kotitarvesienestäjä Janne Martikaisen kanssa. Puhutaan sienten keräyksestä, maaston löytämisestä sekä etsitään suppilovahveroita. Minkälaisesta maastosta suppilovahveroita kannattaa etsiä, minkälainen on suppilovahvero, mitä muita huomioita sienestä tulee.. Tule mukaan kuulolle sienimetsään. Mukana sienikorin kera Maarit Sallinen-Uusoksa Tulevaisuutta luonnontuotteista -hankkeesta.

Martat haastaa -podcastissa tutustumme biokaasuautoon ja sen toiminnan perusperiaatteisiin. Autoilija voi tällä hetkellä valita erilaisista polttoainevaihtoehdoista myös biokaasuauton, jolla on mahdollista mm. vähentää auton päästöjä ja liikkua edullisemmin. Podcastissa selviää miten biokaasuauto eroaa bensa-autosta, miten helppoa se on tankata sekä mistä polttoaine tehdään. Pohjois-Karjalassa on tavoitteena tuottaa liikennebiokaasua Biokympillä Kiteellä maaliskuussa 2023. Puhas Oy:lle hankittua biokaasuautoa esittelemässä Hanna Mutanen sekä siihen tutustumassa Maarit Sallinen-Uusoksa Pohjois-Karjalan Martoista.

Lajittelu ja kompostointi ovat tärkeitä kotona tehtäviä toimia. Kuinka lajittelu sekä biojätteen keräys järjestetään kotona, miten saa kompostin toimimaan tai miten toimitaan uuden kompostorin kanssa? Kompostoinnista ja lajittelusta keskustelemassa Tommi Kukkonen Puhas Oy:stä sekä Maarit Sallinen-Uusoksa Pohjois-Karjalan Martoista.

Kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija Mikko Salo ja puutarhuri Jehki Potkonen kertovat, mistä aloittaa omavaraisuuden tavoittelu. Jaksossa vinkataan, mitä kannattaa ostaa suoraan taimina ja mitä voi viljellä pihan lisäksi parvekkeella. Mikko ja Jehki neuvovat myös viljelylaatikon ja kohopenkin perustamisesta. Tule kuulolle ja saa ideoita tämän vuoden viljelyyn!

Jaksossa vinkattiin kuuntelemaan myös jakso hapattamisesta, sillä on tärkeää miettiä myös, miten säilöä kasvatetut vihannekset: https://anchor.fm/pohjois-karjalan-martat/episodes/Jakso-182021-Herkkuja-hapattaen-e17ed0e

Kaipaatko inspiraatiota ruoanlaittoon? Tässä podcast jaksossa puhutaan mausteista ja maustamisesta Foodbytwinsin Petran ja Nooran sekä kotitalousasiantuntija Tiia Koppasen kanssa. Tule kuulemaan minkälaisia mausteita Petra ja Noora käyttävät eniten ja mitkä ovat heidän suosikki makuparit. Kuulet myös miksi juuri aasialainen ruoka kiehtoo heitä eniten! Jaksossa jaetaan runsaasti vinkkejä maustamiseen ja neuvotaan, miten lähteä laajentamaan makupalettia suolasta ja pippurista.

Garderobi haltuun! Tässä jaksossa toiminnanjohtaja Heli Hjälm ja Kekäleen naisten vaatteiden tuotepäällikkö ja sisäänostaja Tuija Viitaniemi keskustelevat vaatteista ja tekstiileistä. Mitä tarkoittaa vastuullinen vaatekaappi ja mitä se pitää sisällään? Minkälainen on laadukas tekstiili ja miten vaatteita kannattaisi huoltaa? Kuuntele jakso ja pääse lähemmäksi omaa vastuullista vaatekaappia.

Tässä jaksossa kotitalousasiantuntijat Tiia Koppanen ja Maija Kontturi paljastavat mitä heillä päätyy biojätteeseen ja miten he pyrkivät sitä ehkäisemään. Mitä on etyleeni ja miten se liittyy ruokien säilyttämiseen? Voiko parsakaalin kannan syödä? Jaksossa saat vastaukset kysymyksiin ja paljon vinkkejä jämien jatkokäyttöön.

Uusi kausi alkaa! Tämän vuoden ensimmäisessä jaksossa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen ja Joensuun kaupungin valmius- ja turvallisuuspäällikkö Ville Leinonen keskustelevat varautumisesta. Tarvitseeko kaupunkilaisen varautua? Mitä tarkoittaa 72 tuntia? Jaksossa saat vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin. Lisäksi kuulet minkälainen varautuja Ville on ja mitkä ovat hänen työssään suurimmat huolenaiheet juuri nyt. Tervetuloa kuulolle!