Martat haastaa -podcast

Pohjois-Karjalan Martat julkaisee Martat haastaa -podcastia, jossa haastellaan kotoisissa tunnelmissa vaihtuvista aiheista ja kutsutaan välillä kylään vieraita. Julkaisimme viime vuonna 22 erilaista jaksoa ja ne on kaikki kuunneltavissa Anchorissa ja Spotifyssa! Tänä vuonna julkaisemme kaksi kautta: kuusi jaksoa keväällä ja kuusi syksyllä.

Tuuthan siekin kuulolle? Kaikki julkaistut Martat haastaa -podcastit löydät täältä

Kevään 2022 jaksot:

Uusi kausi alkaa! Tämän vuoden ensimmäisessä jaksossa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen ja Joensuun kaupungin valmius- ja turvallisuuspäällikkö Ville Leinonen keskustelevat varautumisesta. Tarvitseeko kaupunkilaisen varautua? Mitä tarkoittaa 72 tuntia? Jaksossa saat vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin. Lisäksi kuulet minkälainen varautuja Ville on ja mitkä ovat hänen työssään suurimmat huolenaiheet juuri nyt. Tervetuloa kuulolle!

Tässä jaksossa kotitalousasiantuntijat Tiia Koppanen ja Maija Kontturi paljastavat mitä heillä päätyy biojätteeseen ja miten he pyrkivät sitä ehkäisemään. Mitä on etyleeni ja miten se liittyy ruokien säilyttämiseen? Voiko parsakaalin kannan syödä? Jaksossa saat vastaukset kysymyksiin ja paljon vinkkejä jämien jatkokäyttöön.

Garderobi haltuun! Tässä jaksossa toiminnanjohtaja Heli Hjälm ja Kekäleen naisten vaatteiden tuotepäällikkö ja sisäänostaja Tuija Viitaniemi keskustelevat vaatteista ja tekstiileistä. Mitä tarkoittaa vastuullinen vaatekaappi ja mitä se pitää sisällään? Minkälainen on laadukas tekstiili ja miten vaatteita kannattaisi huoltaa? Kuuntele jakso ja pääse lähemmäksi omaa vastuullista vaatekaappia.

Kaipaatko inspiraatiota ruoanlaittoon? Tässä podcast jaksossa puhutaan mausteista ja maustamisesta Foodbytwinsin Petran ja Nooran sekä kotitalousasiantuntija Tiia Koppasen kanssa. Tule kuulemaan minkälaisia mausteita Petra ja Noora käyttävät eniten ja mitkä ovat heidän suosikki makuparit. Kuulet myös miksi juuri aasialainen ruoka kiehtoo heitä eniten! Jaksossa jaetaan runsaasti vinkkejä maustamiseen ja neuvotaan, miten lähteä laajentamaan makupalettia suolasta ja pippurista.

Kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija Mikko Salo ja puutarhuri Jehki Potkonen kertovat, mistä aloittaa omavaraisuuden tavoittelu. Jaksossa vinkataan, mitä kannattaa ostaa suoraan taimina ja mitä voi viljellä pihan lisäksi parvekkeella. Mikko ja Jehki neuvovat myös viljelylaatikon ja kohopenkin perustamisesta. Tule kuulolle ja saa ideoita tämän vuoden viljelyyn!

Jaksossa vinkattiin kuuntelemaan myös jakso hapattamisesta, sillä on tärkeää miettiä myös, miten säilöä kasvatetut vihannekset: https://anchor.fm/pohjois-karjalan-martat/episodes/Jakso-182021-Herkkuja-hapattaen-e17ed0e

Lajittelu ja kompostointi ovat tärkeitä kotona tehtäviä toimia. Kuinka lajittelu sekä biojätteen keräys järjestetään kotona, miten saa kompostin toimimaan tai miten toimitaan uuden kompostorin kanssa? Kompostoinnista ja lajittelusta keskustelemassa Tommi Kukkonen Puhas Oy:stä sekä Maarit Sallinen-Uusoksa Pohjois-Karjalan Martoista.