KEITON PERUSOHJE 10:LLE

2-2½ litraa vettä
4 liemikuutiota tai mausteita
1 kg perunaa tai 4 dl pastaa tai 3 dl riisiä
500-700 g kasviksia tuoreena tai pakasteena
500-700 g makua antavaa raaka-ainetta: ruskistettua jauhelihaa, haudutettua hirven- tai lampaanlihaa, broileria, makkaraa, nakkeja, raakamakkaraa, fileoitua kalaa, papuja, härkistä, nyhtökauraa mausteita
1-2 dl hienonnettua persiljaa/tilliä

  1. Kuumenna neste kattilassa kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot tai mausteet.
  2. Lisää kuoritut ja lohkotut perunat.
  3. Kun liemi kiehuu uudelleen, lisää kuoritut kuutioidut kasvikset. Keitä noin 15 minuuttia.
  4. Lisää yksi makua antava aine ja keitä keitto kypsäksi. Tarkista maku ja mausta makua antavan raaka-aineen mukaan.

Jos käytät keittoon ruokakermaa tms. niin vähennä määrä veden määrästä. Tästä keitosta tulee reilut 400 gramman annokset eli santsauksen varaa on.

Katso reseptien tulostettavat versiot tästä:
Keittoa 10:lle

 

PUNAJUURIKEITTO 10: LLE

1,6-2 litraa vettä
4 kasvisliemikuutioita (gluteeniton, mielellään vegaani)
1,5 kg punajuuria
0,25 kg punasipulia
2 tl mustapippurirouhetta
2 rkl viinietikkaa
0,5 dl hunajaa
4 dl ruokakermaa
persiljaa
Tarjotaan erikseen: 150 g sinihomejuustoa tai isoäidin juustoa tai marinoitua tofua pieninä kuutioina.

  1. Kuori ja paloittele punajuuret ja punasipuli. Lisää kasvikset kiehuvaan kasvisliemeen. Lisää pippuri ja viinietikka.
  2. Keitä noin 40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat kypsiä.
  3. Lisää hunaja. Soseuta keitto. Lisää ruokakerma ja kuumenna.
  4. Ripottele persiljaa valmiin keiton päälle. Tarjoa juusto erikseen keiton silmäksi tai voit lisätä juustomurut ennen soseuttamista.