ROSVOPAISTI

karitsan paistia, härkää,
porsaan niskaa, hirveä
silavaa tai kylkeä vähärasvaisille lihoille
suolaa 10-12 g/1 kg lihaa (1 tl=5g)
voi- tai leivinpaperia
sanomalehteä
foliota
kanaverkkoa

Mausta lihat vaikkapa villiyrteillä.
porsas: suola, pippuri, sitruuna, suolaheinä
lammas: suola, pippuri, chili, valkosipuli, timjami
härkä: silava, suola, pippuri, kanerva tai rosmariini
hirvi: porsaan kylki, suola, pippuri, katajanmarja tai mänty

Kaiva 50 cm syvä ja metrin leveä rosvopaistimonttu hiekka- tai saviperäiseen maahan hieman ympäristöään korkeammalle paikalle. Monttuun voi upottaa kaivonrenkaan ja sen sisäpuolelle kiviä, pelkkä rengas halkeaa kuumuudesta.
Laita pohjalle hiekkaa ja vuoraa reilun kokoisilla kivillä, tiilillä tai vuolukivillä. Laita väleihin hiekkaa, jotta kivet pysyvät paikoillaan. Polta montussa pientä pilkettä neljä tuntia.
Mausta 2-3 kg kokoiset lihapalat. Tee vähärasvaiseen lihaan veitsen kärjellä reikiä silavanpaloille. Kääri lihapala kostutettuun kaksinkertaiseen leivinpaperiin, sanomalehteen, folioon ja kanaverkkoon.

Lapioi hiilet sivuun hiekka-alustalle. Nosta lihanyytit monttuun ja päälle hiekkaa sekä kuumat hiilet. Tee montun päälle uusi nuotio ja polta sitä lihojen kypsymisen ajan eli noin viisi tuntia. Erityisesti riista ja härkä saavat hautua pitkään mureutuakseen.
Siirrä kuumat hiilet ja hiekka pois. Nosta lihat varovasti ja anna levähtää puoli tuntia. Avaa nyytit ja leikkaa liha ohuiksi siivuiksi.
Samalla nuotiolla kypsyvät loimulohi, kasvisnyytit ja perunat leivinpaperiin ja folioon käärittyinä. Päreet sopivat lautasen tilalle!