Rosvopaisti

ROSVOPAISTI

Tarvikkeet:

noin 2-3 kilon paloja lihaa: karitsan paistia, härkää, possun niskaa, hirveä
silavaa tai kylkeä vähärasvaisille lihoille
suolaa n. 1-1,2 % lihan kokonaispainosta eli 10-12 g/1 kg lihaa (1 tl=5g)
voi- tai leivinpaperia
sanomalehteä
foliota
kanaverkkoa

Eri lihat maustetaan eri tavalla, esimerkiksi:

possu: suola, pippuri, sitruuna, suolaheinä
lammas: suola, pippuri, chili, valkosipuli, timjami
härkä: silava, suola, pippuri, katajanmarja tai kanerva tai rosmariini
hirvi: silava tai kylki, suola, pippuri, katajanmarja tai kanerva tai mänty rosmariinin asemasta

Kaiva rosvopaistimonttu

hiekka- tai saviperäiseen maahan ja ympäristöön nähden vähän korkeammalle paikalle. Pitempikäyttöiseen monttuun voi upottaa ison kaivonrenkaan. Pelkkä kaivonrengas voi haljeta kuumuudessa eli sen sisäpuolelle pitää mahtua kiviä. Montun pitää olla vähintään 50 cm syvä ja leveyttä lihamäärän mukaan, mieluummin vähän reilusti, jotta mahtuu työskentelemään.

Polta montussa 4 tuntia pientä pilkettä ja huolehdi, että tuli palaa tasaisesti ja koko ajan.

Mausta lihat eri tavoin ja suosi villiyrttejä ja luonnosta saatavia mausteita. Vähärasvaiseen lihaan tehdään veitsen kärjellä reikiä ja niihin työnnetään silavanpaloja.

Kääri lihapala kostutettuun vähinään kaksinkertaiseen voi- tai leivinpaperiin ja sitten päälle neljä kerrosta foliota. Folion päälle kääritään runsaasti kostutettua sanomalehteä. Kääriminen on tärkeä vaihe, ettei kääre mene rikki ja mehukkaat liemet valu pois tai hiekka joudu kosketuksiin lihan kanssa. Laita nyytti kanaverkkoon, johon muotoillaan kahvat molemmin puolin.

Lapioi kuopasta hiilet montun viereen hiekka-alustalle. Tämä on kuumaa hommaa, varaa pitkävartinen lapio, paksut nahkaiset työkäsineet ja kuumaa kestävät jalkineet.

Nosta lihanyytit ritilän tai kananverkko-kahvojen avulla monttuun. Jos käytössä on kuumuutta kestävä, pitkäjohtoinen lihalämpömittari, niin se kannattaa laittaa lihapalan paksuimpaan kohtaa ja johto näyttöineen hiekan sisällä maata kohti. Tällöin lihan sisälämpötilaa voi tarkkailla. Olosuhteet ovat toki vaativat, joten mittari ei välttämättä anna oikeaa tulosta. Lapioi päälle hiekkaa ja sitten kuumat hiilet. Montun päälle laitetaan uusi nuotio ja sitä poltetaan lihojen kypsymisen ajan.

Lihan kypsymiseen kannattaa varata aikaa, mieluummin liikaa kuin liian vähän. Jos samassa rosvopaistimontussa on runsaammin lihaa, tulee kypsentämisaikaa jatkaa. Koulutuksemme jälkeen totesimme, että 5 tuntia on hyvä kypsymisaika. Erityisesti riista ja härkä saavat hautua pidempään, että niistä tulee mureampia.

Lapioi kuumat hiilet ja hiekka pois ja nosta lihapalat varovasti pois hiekan seasta. Anna lihojen levähtää noin puoli tuntia. Avaa nyytit ja leikkaa liha tarjolle ohuiksi siivuiksi.

Vinkiksi:

Samalla nuotiolla kypsyy loimulohi, kasvisnyytit ja perunat leivinpaperiin ja folioon käärittyinä.
Päreet sopivat rosvopaisti -ruokailuun lautasen tilalle!