Kotona oleva varasto ruokaa ja juomaa poikkeuspäivän varalle on nimeltään kotivara. Tilanne, jossa kauppaan ei pääse, voi yllättää monesta syystä. Sairastuminen, lakko, sähkökatko, jakeluhäiriö tai muu yllätys voi häiritä arkea ja estää ostoksille pääsyn. 72 tunnin varautumissuosituksella tarkoitetaan sitä, että jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin kolme vuorokautta. Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään koko ajan.

Kotivara on hyvä marttaillan aihe. Marttojen tavoitteena on antaa valmiuksia varautua erilaisiin häiriötilanteisiin. Kolmen päivän kotivara -marttaillan jälkeen osallistujilla on käsitys, mitä omatoiminen varautuminen ja kolmen päivän kotivara on. Illan jälkeen jokainen osaa koota itselleen kotivaran ja kertoa siitä muille.

Marttaillan kulku

Kolmen päivän kotivara -marttaillassa pohditaan yhdessä keskustellen alla olevia kysymyksiä. Keskustelun lisäksi marttailtaan voi tehdä näyttelyn kotivarasta tai illassa voi katsoa yhden tai useamman kotivaravideon. Iltaa varten voi tilata kotivaraesitteitä tai käyttää sähköisiä esitteitä. Illan voi myös toteuttaa esimerkiksi palo- ja pelastuslaitoksen, Palokuntanaisten, Vapaaehtoisen pelastuspalvelun, Punaisen Ristin tai Maa- ja kotitalousnaisten kanssa.

  • Mistä syystä kotivaraa voi tarvita?
  • Mitä sinä ja kanssasi samassa taloudessa asuvat ihmiset ja lemmikit tarvitsette välttämättä kolmen päivän aikana? Miettikää asiaa yhdessä eri näkökulmista. Keskustelun vetäjä huomioi, että esille tulee esimerkiksi vesi, ruoka, lääkkeet, lämpö, valo ja hygienia.
  • Mistä sinun kotivarasi koostuu tai voisi koostua? Keskustelun vetäjä kertoo, että jokainen voi koota kotivaran mieleisekseen sellaisista elintarvikkeista, joita käyttää muutenkin.
  • Mitä voit syödä sähkökatkon aikana? Entä vesikatkon?
  • Entä vesi? Miten toimisit? Onko kotonasi kannellisia ämpäreitä tai kanistereita, joilla voit hakea vettä?
  • Onko sinulla radio, joka toimii pattereilla? Entä mistä saat puhelimeen sähkökatkon aikana virtaa?

Kotivarasta ja omatoimisesta varautumisesta kerrotaan myös Martat-lehdessä 6/2015.
Kotitalouden varautumisesitteitä voi tilata Suomen pelastusalan Keskusjärjestöstä. Mainitse, että esitteet tulevat Marttojen käyttöön, jolloin ne ovat ilmaisia.
Kolmen päivä kotivara -esite

Kotivara_esite ruokaohjeet 

Pärjäisitkö omin avuin -esite

Marttaillan markkinoinnissa ja sosiaalisen median päivityksissä voi käyttää aihetunnisteita #kotivara #72tuntia #varautuminen #martat