Tuetaan tulevaisuuden harrastajaa

Novita ja Marttaliitto kutsuvat kässämartat opettamaan kädentaitoja ja siirtämään osaamista ja perinnettä uusille harrastajille. Novita lahjoittaa langat mukaan ilmoittautuville yhdistyksille. Kolmatta kertaa toteuttavassa tempauksessa opetetaan tällä kertaa virkkaamista.

Tempaus toteutetaan vuoden 2024 aikana. Novita lahjoittaa mukaan ilmoittautuneille kässämarttaryhmille tuotepaketin, joka sisältää mm. 5 kg vastuullista Novita Wool Rescue -villasekoitelankaa. Novita Wool Rescue on valmistettu ylijäämävillasta ja polyamidista, jotka ovat peräisin lankateollisuudesta ja on kierrätetty uudelleen langaksi. Wool Rescue-lankaa voi myös yhdistää Novita 7 Veljestä -lankaan. Tempaukseen liittyvät käsityöohjeet lisätään tälle sivulle myöhemmin kevään aikana.

TÄYNNÄ! Yhdistyksiä on ilmoittautunut jo yli 125. Voit lisätä yhdistyksesi jonotuslistalle täällä.

Lankapaketteja on rajattu määrä (125 yhdistystä ja kässämarttaryhmää) ja yhdistykset valitaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen päättyy 5.3.2024. Novita toimittaa lankapaketit maaliskuun aikana hakemuslomakkeessa ilmoitettuun osoitteeseen. Muistathan täyttää lomakkeen tiedot huolellisesti. Yhdistykset raportoivat toteuttamistaan tempauksista Marttaliitolle erillisellä lomakkeella. Lisäksi tempaukset tilastoidaan Marttatilastoon.

Tempauksessa voi opettaa virkkaamista ja muita kädentaitoja niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Yhteistyötä voi tehdä esim. koulun, nuorisotilan, työpajan tai muun toimijan kanssa. Tapahtuma voi myös olla yhdistyksen avoin kässäkahvila tai virkkausklinikka.

Kannustamme yhdistyksiä viestimään tempauksesta alue- ja paikallismedialle. Tempauksesta kannattaa kertoa myös yhdistyksen somekanavissa. Käytättehän aihetunnisteita martat #novitaknits.

Tempauksen kuvia ja tarinoita hyödynnetään Marttaliiton ja Novitan viestinnässä. Sekä Martat että Novita ottavat mielellään vastaan kuvia tapahtumasta. Varmistathan kuvissa esiintyviltä henkilöiltä luvan kuvan käyttöön sekä Novitan että Marttojen kanavissa. Kuvat sekä lyhyen kuvauksen tapahtumasta voit toimittaa osoitteeseen emilia.laine(at)martat.fi.


Vuonna 2019 Tuetaan tulevaisuuden harrastajaa -tempaukseen osallistui 139 marttaryhmää eri puolilta Suomea. Marttaryhmät toteuttivat yhteensä yli 470 kokoontumiskertaa, joissa oli yli 2 700 osallistujaa. Tempaukseen osallistui yli 640 vapaaehtoista marttaa. Moni marttaryhmä opetti kädentaitoja useamalle eri ryhmälle. Tuolloin 59 %:lla osallistujat olivat alle 13-vuotiaita, 40 %:lla osallistujat olivat 14-25-vuotiaita ja 53 %:lla osallistujat olivat aikuisia, jotka eivät (vielä) olleet marttoja. Osa opetti lankojen avulla myös martoille uusia taitoja.