Syötävä metsäpuutarha -marttailta

Syötävä metsäpuutarha on luontoa jäljittelevä, lajirikas ekosysteemi, jossa monivuotiset kasvilajit kasvavat kerroksellisesti toistensa lomassa. Satokasvien lisäksi siellä kasvaa myös lukuisia muita lajeja, joilla on tärkeä tehtävä ekosysteemissä. Syötävä metsäpuutarha tuottaa monipuolista ravinteikasta syötävää, sitoo pitkän elämänsä aikana runsaasti hiiltä maaperään ja on elinympäristö lukuisille eliöille.

Marttaillan tavoitteena on oppia, millainen syötävä metsäpuutarha voi olla, mitä hyötyä viljelytavasta on ja miten voit perustaa pienen syötävä metsäpuutarhan omalle pihalle. Lisäksi perehdytään monivuotisiin vihannes- ja marjakasveihin. Syötävässä metsäpuutarhassa ruoka kasvatetaan luonnonmukaisesti ja ekologisesti kestävästi, ja se on yksi tapa omavaraisempaan ruuantuotantoon. Samalla lisätään ympäristön monimuotoisuutta ja hiilensidontaa. Viljelytapa auttaa sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon.

Vinkit metsäpuutarhailtaan

  • Perehtykää puutarhamartan johdolla metsäpuutarhatietouteen.
  • Suunnitelkaa omia metsäpuutarhaistutuksia. Apunanne on Metsäpuutarhan suunnittelu -ohje ja osallistava tehtävä (tulossa pian). Tiedostoa voidaan tulostaa tarpeen mukaan, joko jokaiselle osallistujalle tai pienryhmissä käytettäväksi. Apuna voitte käyttää Metsäpuutarha-oppaan valmiita istutusmalleja.
  • Aineistoa
  • Jakakaa ajatuksianne ja kokemuksianne metsäpuutarhoista ja monivuotisista vihanneksista.
  • Jos osallistujilla kasvaa kotonaan syötäviä perennoja eli monivuotisia vihanneksia, voitte järjestää niiden maistelua. Huomioittehan, että maistelussa tulee varmistua aina lajintunnistuksesta, syötäväksi kelpaavista kasvinosista ja niiden vaatimasta esikäsittelystä! Maistelu tulee aloittaa varovasti ja pienissä määrin, etenkin, jos kärsii terveysongelmista. Maisteluun voi ottaa mukaan myös erilaisia puutarhassa kasvatettavia marjoja ja hedelmiä.
  • Järjestäkää syötävien perennojen vaihtotilaisuus. Voitte vaihtaa kasvien siemeniä tai vuodenajasta riippuen perennojen jakotaimia.