Käsityötarvikkeet vaihtoon

Käsityö- ja askartelutarvikkeiden vaihtotapahtumissa itselle tarpeeton ja varastoihin kertynyt löytää uusille käyttäjille. Samalla neuvotaan kestävää tekstiilien käyttöä Garderobi-aineiston avulla.

Lankojen loput voivat olla toiselle juuri sopivia johonkin seuraavaan käsityöhön.
kuva: Kerttu Malinen

Marttojen käsityö- ja askartelutarvikkeiden vaihtotapahtumat kannustavat tekemään itse, korjaamaan, tuunaamaan, vaihtamaan ja kierrättämään. Tältä sivulta löytyvästä Marttaliiton tuottamasta ohjeistuksesta löytyvät tapahtuman ohjeita, vinkkejä ja taustamateriaalia. Jokainen marttayhdistys voi muokata marttaillasta itselleen sopivan ja se voi olla suunnattu yhdistyksen jäsenille tai olla kaikille avoin. Tapahtuman voi myös järjestää myyntipöytinä ja samalla voi myydä myös valmiita käsitöitä. Kiva idea on järjestää tapahtuma yhdessä jonkin toisen tai useamman marttayhdistyksen kanssa.

Käsityö- ja askartelutarvikkeiden vaihtotapahtuma on hyvä hetki siivota omat kaapit, laatikot ja varastot. Jokainen osallistuja voi tuoda tapahtumaan käsityö- ja askartelutarvikkeitaan vaihdettavaksi tai lahjoitettavaksi. Vaihtotapahtumassa saa itselle tarpeettomat langat, askartelutarvikkeet, käsityökirjat ja -lehdet sekä käsitöihin sopivat kankaat kiertoon ja samalla voi löytää itselleen uutta tarpeellista, inspiroivaa ja kivaa. Tapahtumasta kannattaa tiedottaa hyvissä ajoin, jotta kaikki ehtivät käydä kaappinsa ja laatikkonsa läpi.

Vaihtotapahtuma on hyvä paikka opastaa ja neuvoa tekstiilisen kohtuullisesta kulutuksesta, korjaamisesta ja tuunaamisesta. Tähän löytyy lisää tietoa Garderobi-aineistosta ja Martat-lehdestä 1/2021.

Valmistelu

  • Varatkaa tapahtumalle paikka.
  • Lisätkää tapahtuma yhdistyksenne toimintakalenteriin ja lähettäkää kutsut jäsenille.
  • Aloittakaa valmistelut ja sopikaa tehtävien jako.
  • Kannustakaa jäseniä kutsumaan mukaan tuttavia, jotka eivät vielä ole marttoja.
  • Ohjeistakaa hyvissä ajoin käymään omat kaapit, laatikot ja käsityö- ja askartelutarvikkeiden varastot läpi: jokainen voi tuoda paikan päälle esimerkiksi kassillisen itselleen tarpeettomia hyväkuntoisia lankoja, kankaita, kartonkeja, paljetteja, käsityökirjoja ja -lehtiä, käsityötarvikkeita ja niin edelleen. Kaikkea sitä, mitä haluaa vaihtaa tai lahjoittaa.
  • Varatkaa riittävä määrä pöytiä.
  • Hakekaa piiristä tapahtumaa varten Martat-lehtiä ja Tule mukaan marttoihin -esitteitä.

Tapahtuman jälkeen

Illasta mahdollisesti ylijääneet käsityö- ja askartelutarvikkeet voi viedä esimerkiksi kirpputorille tai Konttiin. Muistattehan sopia tästä etukäteen.