Perinnehuonekasvit

Huonekasvit lisäävät asumisen viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Lukemattomien lajien joukossa on muutamia, jotka ihastuttavat sukupolvia toisensa jälkeen. Nämä perinnekasvit ovat erityisen näyttäviä tai kestäviä, tai mielenkiintoisia kasvattaa.

Huonekasvi-illassa opitaan yhdessä huonekasveista. Samalla leviävät perinteiset, kotioloihin sopeutuneet ja kestävät perinnehuonekasvit uusiin koteihin. Nuoret ovat hyvin kiinnostuneita huonekasveista ja erityisesti heitä kannattaa avoimesti kutsua mukaan huonekasvi-iltaan. Illan tavoitteena on innostaa ja innostua huonekasveista ja niiden kasvattamisesta omassa kodissa. Illassa tutustutaan puutarhamartan johdolla ja yhdessä huonekasveihin, niiden vaatimuksiin ja hoitamiseen. Illan aikana myös vaihdetaan pikkutaimia ja pistokkaita sekä jaetaan samalla käytännön tietoja ja taitoja. Huonekasvit sopivat marttaillan aiheeksi erityisen hyvin helmi-huhtikuussa ja esimerkiksi syyskuussa huonekasviviikolla.

Marttaillan kulku

Marttailtaan tehdään kasvien vaihtopöytä, johon jokainen osallistuja voi tuoda huonekasveja ja pistokkaita.

Illan aluksi yhdistyksen puutarhamartta johdattelee aiheeseen esimerkiksi Huonekasvien ABC tai Perinnehuonekasvit -esityksen avulla. Puutarhamartta voi näyttää koko esityksen tai käyttää esitystä muistirunkona illan aiheen esittelyssä. Sen jälkeen käydään esittely- ja tutustumiskierros, jossa jokainen kertoo lyhyesti minkä kasvin on tuonut vaihtopöydälle, mikä on oma lempihuonekasvi tai minkä kasvin haluaisi itselleen. Keskustelun aihe kannattaa rajata osallistujamäärän mukaan.

Illan muita sisältöjä voi olla esimerkiksi jokin tai jotkut seuraavista:

  • Mullanvaihdon, jakamisen ja/tai pistokkaan ottamisen näyttäminen käytännössä. Sovi etukäteen, kuka tuo kasvit ja mullan. Varautukaa mullanvaihdossa syntyvään sotkuun, selvittäkää lajittelu ja mihin roskat viedään.
  • Vaihtopöydän kasvilajeihin ja niiden hoitoon tutustuminen. Vaihtopöytä kannattaa suojata ja sen yhteyteen on hyvä varata maalarinteippiä ja tussi kasvien nimeämiseen sekä sanomalehteä kasvien pakkaamiseen. Sovi edeltä käsin kuka tuo kasveja.
  • Kasvien ja pistokkaiden vaihtaminen.

Jos vaihtopöydällä on vain vähän lajeja tai vaihtopöytää ei toteuteta, voidaan kasvilajeihin tutustua Perinnehuonekasvit-esityksen, Martat-lehden 1/2020 artikkelin tai huonekasvikirjojen avulla. Uusille jäsenille voi tilata jaettavaksi Martat 1/2020 lehden näytenumeroita.

Marttaillan voi järjestää yhteistyössä kukkakaupan, puutarhan, puutarhayhdistyksen, hyötykasviyhdistyksen tai kirjaston kanssa.

Marttaillan markkinoinnissa ja sosiaalisen median päivityksissä voi käyttää aihetunnisteita #martat ja #perinnehuonekasvit