Rintaterveysilta

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 naista. Miehiä sairastuu vuosittain noin 30, muista sukupuolista ei ole tilastotietoa. Rintasyövän varhaisella toteamisella voidaan vaikuttaa hoitoihin ja paranemiseen.

Rintojen omatarkkailulla voidaan edistää syövän varhaista toteamista. Omatarkkailu on hyvä tapa tutustua omiin rintoihin ja rintakehään. Rintojen omatarkkailu on hyvä terveysteko!

Rintaterveys ja rintojen omatarkkailu on hyvä ja tärkeä marttaillan aihe. Rintaterveysillan tavoitteena on saada tietoa rintasyövästä, sekä rintasyövän oireista ja oppia tarkkailemaan omia rintojaan. Rintaterveysillan on tuottanut Tunne rintasi ry, jonka perustamisessa Marttaliitto on ollut mukana.

Marttaillan valmistelu

  • Rintaterveysillan voi järjestää kasvokkain tai verkossa.
  • Mikäli kokoonnutte etänä esimerkiksi Teamsin tai Zoomin kautta (mitä parhaiten osaat käyttää), kannattaa varata riittävästi aikaa aloitukseen, jotta kaikki pääsevät yhteiseen alkuun mukavasti mukaan.
  • Mikäli kokoonnutte kasvokkain, selvitä onko kokoontumistilassanne mahdollisuus näyttää tietokoneelta datatykillä seinälle heijastaen PowerPoint-esityksenä oleva diasarja ja videoita sekä onko kokoontumistilassa tai tietokoneeseen saatavilla nettiyhteys. Illan voi pitää myös ilman tietokonetta ja datatykkiä.
  • Tutki rintaterveysiltaan liittyviä PowerPoint-esityksiä. Haluatteko käydä läpi koko kokonaisuuden, vai osia siitä? Kokonaisuuden läpikäyminen kestää noin kaksi tuntia. Halutessasi voit tilata illan ohjelman ja aineiston paperisena.
  • Tutki tarjolla olevia esitteitä ja tilaa jaettavaksi haluamasi esitteet. Voit lainata tai halutessasi ostaa neuletissejä tunnusteltavaksi. Neuletisseihin on piilotettu kyhmyjä ym. löydettävää ja niillä voi harjoitella omatarkkailua. Lainatut neuletissit pitää palauttaa tilaisuuden jälkeen. Tee kaikki tilaukset viimeistään kahta viikkoa ennen tilaisuutta, niin ne ehtivät varmasti perille. Kaikki aineisto on maksutonta postimaksuja myöten. Tutustu myös sähköisessä muodossa oleviin esitteisiin ja ja lataa näytettäväksi haluamasi esitteet.
  • Hanki materiaali mahdollista leivontaa, askartelua tms. varten.
  • Ota yhteyttä Tunne rintasi ry:hyn, jos sinulla on kysyttävää ja/tai haluat meidän osallistuvan etäyhteydellä tilaisuuden lopussa keskusteluja tai kysymyksiä varten.

Marttaillan kulku

Johdata iltaa eteenpäin PowerPoint-esityksen avulla. Esityksessä on mukana keskustelua, kysymyksiä ja videoita, sekä hetki, jolloin voitte testata omatarkkailua neulerintojen avulla. Illan aikana voidaan myös askarrella, leipoa tai muuten valmistaa ”tissituotteita” tai muuta aiheeseen sopivaa tekemistä.

Valitse näistä materiaalit ja toiminnallisen elementit iltaa varten. Voit esittää kaikki materiaalit illan aikana tai valikoida yhdistyksellesi sopivalla tavalla.

PowerPoint-esitykset

Videot

Videot ovat kiva tapa elävöittää iltaa. Voit näyttää videot suoraan Youtuben kautta tai voit tilata Tunne rintasi ry:stä muistitikun. Muistitikulta videon esittäminen kannattaa etenkin jos oma nettiyhteys on huono.

Katso myös

Rintaterveysillan toiminnallinen osuus

Rintaterveysiltaan kannattaa liittää toiminnallista tekemistä.