Juhlat metsässä

Marttayhdistykset ja piirit järjestävät tiistaina 21.5.2024 eri puolilla Suomea samaan aikaan Juhlat metsässä. ​Juhlimme 125 vuotta täyttävää marttajärjestöä, marttoja ja meille rakasta metsää ja lähiluontoa. ​

Maailman suurimman marttaillan perinteen mukaisesti juhlaan kuuluu olennaisena osana yhteen kokoontuminen, juhlatunnelma ja herkulliset tarjoilut.

Jokainen marttayhdistys voi muokata tapahtumasta itselleen sopivan. Juhlat metsässä voi olla kaikille avoin, yhdistyksen sisäinen tai useamman yhdistyksen yhdessä järjestämä tapahtuma. Voitte järjestää tapahtuman myös yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa. ​Metsäteemaisen juhlan voi toteuttaa myös muualla kuin metsässä, jos osallistujien on hankala päästä metsään. Tältä sivulta löytyvät tapahtuman toteutukseen tarvittavat ohjeistukset sekä tarjoilu- ja koristeluehdotuksia.

Juhlat metsässä -tapahtumasta on tehty myös valmiita markkinointikuvia yhdistysten käyttöön. Kuvat löytyvät Marttojen kuvapankista.

Valmistelu

Tee syksyllä:

 • Varatkaa tapahtumalle paikka. Valitkaa paikka, joka on kaikille osallistujille saavutettava.
 • Lisätkää tapahtuma yhdistyksenne toimintakalenteriin.

Tee tammi-maaliskuussa:

 • Lähettäkää kutsut jäsenille. Halutessanne voitte askarrella kutsukortteja tai tehdä samalla idealla vaikkapa paikkakortit.
 • Aloittakaa tapahtumanvalmistelut ja sopikaa vastuuhenkilöt ja tehtävien jako.
 • Suunnitelkaa ja aloittakaa koristeluiden valmistelu. Tehkää tarvittavat materiaalihankinnat. Alapuolelta löydät vinkkejä koristeluun.

Tee huhti-toukokuussa:

 • Valmistakaa tapahtuman tarjoilut. Tarjoiluihin voi hyödyntää esimerkiksi Martat-lehden 1/2024 Seitsemän sortin kahvikekkereiden reseptejä.
 • Suunnitelkaa kattaus.
 • Suunnitelkaa, miten kuljetatte tarvikkeet tapahtumapaikalle ja pois tapahtumapaikalta.
 • Viimeistelkää tapahtuman ohjelma. Käyttäkää apuna tältä sivulta löytyviä Marttaliiton ohjeita ja materiaaleja. Sopikaa kuka tekee mitäkin.
 • Varatkaa tapahtumapaikalle käsidesipulloja, jos lähellä ei ole käsienpesumahdollisuutta.
 • Nauttikaa tapahtumasta yhdessä ja vieraidenne kanssa.

Tapahtuman ohjelma

Maailman suurimman marttaillan ohjelmassa voi olla vaikkapa seuraavia asioita.

Juhlan avaus ja alkumaljat

 • Toivottakaa juhlijat tervetulleiksi tapahtumaan ja mukaan marttailemaan. Nostakaa yhdessä malja metsälle ja 125-vuotiaalle Marttajärjestölle. Alkumaljaksi voi valmistaa Martan juhlamaljan, jonka voi tehdä vaikka valmiiksi kannuun tai pulloon ja kaataa laseihin juhlapaikalla. Kertokaa, että Maailman suurimman marttaillan tapahtumissa marttayhdistykset ovat samaan aikaan koolla eri puolilla Suomea. Olemme osa isoa yhteistä järjestöä.

Juhlapuhe martoille ja metsälle

 • Marttaliitto on valmistellut yhdistysten käyttöön juhlapuheen, jota voi käyttää sellaisenaan tai muokata itselle sopivaksi. Juhlat metsässä -puhe

Kiittämiset ja mahdolliset ansiomerkit

 • Juhla on hyvä paikka antaa tunnustusta martoille, jotka omalla toiminnallaan mahdollistavat yhdistyksen olemassaolon ja järjestävät marttailtoja, retkiä tai tapahtumia muille.

Tarjoilut

Martat-lehdessä 1/2024 julkaistuja Seitsemän sortin kahvikekkereiden ohjeita kannattaa hyödyntää juhlatarjoiluissa. Päätähtenä komeilee juhlavuoden leivonnainen, Martan marjalotta, jonka lisäksi voi tarjota suloisia kaneliämmiä. Suolaisena tarjottavana toimii näyttävä punajuurikranssi, jonka kaveriksi voi tehdä värikkäitä levitteitä.

Koristelu

Luonnonmateriaaleista tehdyt koristeet sopivat mainiosti metsäteemaan. Kattauksen voi koristella esimerkiksi puunoksilla, luonnonkukilla tai itse tehdyllä kranssilla. Havupuun oksan ja servetin voi solmia yhteen kauniiksi asetelmaksi. Saisiko luonnonkukista kerättyä kimpun koristamaan juhlapöytää?

Marttaliiton sivuilta löydät ohjeen viirinauhaan, joka tuo juhlan tuntua. Tarvikkeiksi sopivat vanhat kangaspalat, joita jokainen voi tuoda kotoaan. Näin saatte yhdessä valmistettua juuri teidän näköisen viirinauhan.

Sometunnisteet

Jakakaa kuvia ja tunnelmia tapahtumastanne Instagramiin tunnisteella #martat ja #juhlatmetsässä.