Kotoudu marttayhteisössä

Kannustamme tarjoamaan paikkakunnalle tuleville ukrainalaisille yhteisön ja kutsumaan mukaan Marttoihin. Toiminta voi olla kertaluontoinen tapaaminen tai pitempikestoista. Kotoutujat voi myös kutsua mukaan yhdistyksen normaaliin marttatoimintaan. Marttaliiton hallitus suosittaa, että marttatoiminta on toistaiseksi maksutonta tilapäisen kansainvälisen suojelun piirissä oleville ja turvapaikkaa hakeville, myös muille kuin ukrainalaisille.

Suomeen tulevat ukrainalaiset hakevat tilapäistä suojaa ja tulijat ovat pääosin naisia ja lapsia. Nyt on marttojen paikka toimia. Voimme tarjota tulijoille yhteisön, yhdessä tekemistä ja yhteen kokoontumista. Samalla voimme tutustuttaa paikkakuntaan ja tukea arjen sujumista. Yhteinen kieli voi olla vaikkapa englanti, käsillä puhuminen ja tekemisen kieli. Samalla opitaan ensimmäisiä suomenkielen sanoja ja arjen sanastoa. Yhdessä ukrainalaisten kanssa toimiminen voi innostaa yhdistykseen ja toimintaan mukaan myös uusia marttoja tai innostaa jäseniä, jotka eivät muutoin ole aktiivisesti toiminnassa mukana.

Mitä toiminta voi olla

  • Kertaluonteista tai pitkäkestoista. Ukrainalaisia voi kutsua myös mukaan yhdistyksen perinteiseen marttatoimintaan.
  • Ruoanvalmistus, käsityöt ja askartelu, lähiympäristöön tutustuminen ja vaikkapa marja- tai sieniretki ovat mukavaa yhdessä tekemistä.
  • Pikkukokkikerhoa voi pitää lapsille tai lapsille ja vanhemmille yhdessä.
  • Yhdessä voidaan myös helpottaa tulijoiden arjen sujumista ruokakauppaan ja sen erilaisiin tuotteisiin tutustumalla tai opastamalla, mistä löytyy uimahalli, leikkipuisto tai harrastuspaikat.
  • Marttayhdistys voi myös mahdollisuuksien mukaan tarjota kokoontumispaikan ukrainalaisten keskinäiseen kokoontumiseen.

Miten alkuun

  • Yhteistyö on voimaa. Hyviä paikallisia yhteistyökumppaneita ovat evankelisluterilaiset ja ortodoksiset seurakunnat, kansainväliset kokoontumispaikat ja muut yhdistykset. Tämä voi mahdollistaa myös tilojen saamisen käyttöön, mikäli yhdistyksen tavanomainen kokoontumispaikka ei ole mahdollinen. Seurakunnissa ensisijainen yhteyshenkilö on diakoniatyöntekijä. Hän ohjaa tarvittaessa eteenpäin, mikäli asia kuuluu kyseisessä seurakunnassa jollekulle toiselle.
  • Monilla paikkakunnilla on omia sosiaalisen median ryhmiä, joissa ilmoitetaan majoitusmahdollisuuksista kansainvälistä suojelua hakeville jne. Ryhmän ylläpidolta voi kysyä lupaa ilmoittaa ryhmässä myös marttatoiminnasta.
  • Toimintaan voi hakea paikallisia kumppaneita myös yrityksistä. Toimintaan tarvittavia materiaalilahjoituksia voi kysyä ruokakauppiaalta tai käsityöliikkeestä. Yhdistys voi myös itse osoittaa budjetistaan pienen rahoituksen tapahtumalle tai kerhotoiminnalle osana paikallista kotoutumisen tukea.

Koulutus toiminnasta kiinnostuneille

Marttaliitto järjesti 21.4. Teams-koulutuksen toiminnasta kiinnostuneille yhdistyksille. Koulutuksessa kerrottiin ja jaettiin vinkkejä sekä kuultiin kotoutumistoiminnassa jo mukana olleiden marttojen kokemuksista ja toimivista käytännöistä. Katso tallenne koulutuksesta täältä Martta-akatemiasta. Martta-akatemiaan on luotava erillinen tunnus. Ohjeet akatemian käyttöön löydät tästä.

Materiaaleja

Marttojen nettisivut ovat täynnä toimintaa ja reseptejä. Tässä vinkkejä, joilla pääsee alkuun.

Viestintää eri kielillä
Ruoka
Käsityöt ja askartelu
Lasten kanssa
  • Pikkukokki-sivusto toimintaan lasten ja perheiden kanssa
  • Pikkukokki-reseptit, yli 140 helppoa reseptiä toimintaan lasten kanssa: välipaloja, lämpimiä ruokia, herkkuja, retkievästä
Puutarhassa, parvekkeella ja ruukussa