Maailman suurin marttailta 2023

Maailman suurin marttailta 2023 juhlii 120 vuotta täyttävää Martat-lehteä. Martat kokoontuvat 31.1.2023 samaan aikaan eri puolilla Suomea juhlimaan jäsenlehteämme sen ensimmäisen päätoimittajan Alli Nissisen nimipäivänä. Vuonna 1903 säännöllisesti ilmestynyt Emäntälehti sai myöhemmin nimekseen Martat.

Martat kokoontuvat nyt jo viidettä kertaa eri puolilla Suomea Maailman suurimpaan marttailtaan 31.1.2023. Iloluontoisen juhlatunnelman siivittämänä juhlijat voivat jakaa muistojaan rakastetuimmista vinkeistä Martat-lehtien ja Emäntälehtien sivuilta. Idea Emäntälehden perustamisesta tuli Alma Forsténilta, jonka tekemästä Kansan emännän keittokirjasta ovat peräisin juhlapöydän antimien porkkanapannukakun sekä mehukeiton ohjeet. Näiden lisäksi tarjottavana voi olla vuoden vihanneksesta porkkanasta valmistettu keitto, näyttävä leipäkranssi ja jälkiruoaksi vuoden marjasta puolukasta leivottu herkullinen puoloffee. Juhlan aikana kippistellään Martat-lehden pitkän historian sekä yhdessä tekemisen kunniaksi laseihin kaadetuilla puolukkapiristyksillä. Hymyjä, hilpeyttä ja huomioita historiasta – sitä on tämänkertainen Maailman suurin marttailta.

Tältä sivulta löytyvät tapahtuman toteutukseen tarvittavat ohjeistukset, taustamateriaalia, tarjoiluehdotus suolaiseen ja makeaan tarjottavaan sekä vinkkejä illan järjestämiseen ja ohjelmaan. Jokainen marttayhdistys voi muokata marttaillasta itselleen sopivan. Maailman suurimman marttaillan voi myös järjestää yhdessä jonkin toisen tai useamman marttayhdistyksen kanssa. Juhlailtaan voi myös kutsua mukaan ystäviä, jotka eivät vielä ole marttoja.

Lehden perustamisesta ja historiasta löydät tietoa täältä.

Maailman suurimman marttaillan aihetunnisteet ovat #martat ja #MSM.


Valmistelu

Tee syksyllä:

 • Varatkaa tapahtumalle paikka.
 • Lisätkää tapahtuma yhdistyksenne toimintakalenteriin ja lähettäkää kutsut jäsenille.
 • Aloittakaa valmistelut ja sopikaa tehtävien jako.
 • Kannustakaa jäseniä kutsumaan mukaan tuttavia, jotka eivät vielä ole marttoja, jos se on tilan ja tapahtuman koon myötä mahdollista

Joulu-tammikuussa:

 • Viimeistelkää tapahtuman ohjelma. Käyttäkää apuna tältä sivulta löytyviä Marttaliiton ohjeita ja materiaaleja. Sopikaa kuka tekee mitäkin.
 • Suunnitelkaa tarjoilut ja sopikaa niiden tekemisestä. Suosikaa mahdollisuuksien mukaan annospaloja ja mahdollisimman hygieenisiä tapoja ruoan jakamiseen tai ottamiseen.
 • Ideoikaa kattaus ja sopikaa kattaukset ja koristelujen tekijät. Kattauksessa ja muissa koristeluissa voi käyttää vaikkapa Martat- ja Emäntälehtiä, kynttilöitä, havuja, varpuja, käpyjä ja muita talvisia luonnontuotteita. Vinkkejä kattaukseen löytyy myös Marttakoulusta.
 • Halutessanne voitte askarrella kutsukortteja tai tehdä samalla idealla vaikkapa paikkakortit.
 • Hakekaa piiristä tapahtumaa varten Martat-lehtiä ja Tule mukaan marttoihin -esitteitä. Martat-lehtiä voi myös tilata Marttaliitosta osoitteesta jarjestosihteeri@martat.fi. Kirjoitathan osoitekenttään Martat-lehtien tilaus yhdistyksen tapahtumaan.
 • Varatkaa tapahtumapaikalle runsaasti käsidesipulloja. Käsienpesupaikat kannattaa varmistaa ja ohjeistaa.
 • Nauttikaa tapahtumasta yhdessä ja vieraidenne kanssa.

Tapahtuman ohjelma ja tarjoiluvinkitNäytä sivu

Maailman suurimman marttaillan ohjelmassa voi olla vaikkapa seuraavia asioita.

Illan avaus ja alkumaljat
– Toivottakaa juhlijat tervetulleiksi tapahtumaan ja mukaan marttailemaan. Nostakaa yhdessä maljat 120-vuotiaalle Martat-lehdelle ja yhdessä tekemiselle. Alkumaljaksi voi valmistaa puolukkapiristyksen. Kertokaa, että Maailman suurimman marttaillan tapahtumissa marttayhdistykset ovat samaan aikaan koolla eri puolilla Suomea. Olemme osa isoa yhteistä järjestöä.

Tarjoilut
– Tapahtuman tarjoiluissa maistuvat vuoden vihannes porkkana ja vuoden luonnontuote puolukka.
– Kauniisti katettuun pöytään katetaan vaikkapa Emäntälehden ”äidin” Alma Forsténin ohjeilla valmistetut porkkanapannukakku ja mehukeitto yli sadan vuoden takaa sekä uudemmilla resepteillä tehdyt porkkana-kikherne-maapähkinäkeitto, juhlava leipäkranssi ja helposti valmistuva puoloffee sekä kippistelyyn puolukkapiristyksellä.
– Kertokaa osallistujille tarjoiluista ja pöydän koristelusta.

Martat-lehdistä muistelu
– Kannustakaa osallistuja tuomaan mukaan vanhoja Martat- ja Emäntälehtiä.

– Lehdet kirvoittavat keskusteluun Martat-lehtien muistoista: Onko joku teistä päässyt lehtien sivuille? Mikä on mieleenpainuvin resepti vuosien varrelta? Milloin olette saaneet ensimmäiset Martat-lehtenne?
Lue lisää Martat-lehden historiasta

Marttalaulu

– Laulakaa yhdessä Marttalaulu. Tunnetuin Marttalauluista on huhtikuussa 1927 Emäntälehden julkaisema Anna Kaitilan runo Päivä kun paistaa, joka sopii laulettavaksi Laulava leivo -nimisen kansanlaulun sävelellä.

Tervetuloa mukaan alkavan vuoden toimintaan
– Käykää läpi yhdistyksen tuleva toiminta. Kutsukaa iltaan osallistuneet ei-vielä-martat mukaan toimintaan. Mukaan voi ottaa yhdistyksen kevään ohjelmia.


Maailman suurimman marttaillan tausta

Maailman suurin marttailta järjestettiin ensimmäisen kerran 31.1.2019. Marttojen 120-vuotisjuhlavuoden aloittanut tapahtuma kokosi martat samaan aikaan yhteen eri puolilla Suomea. Maailman suurimmassa marttaillassa oli tuolloin mukana noin 600 suomenkielistä marttayhdistystä yhdessä ruotsinkielisten marttayhdistysten kanssa. Tapahtumassa oli yhteensä noin 5000 osallistujaa ja niiden valmistelussa yli 800 marttaa. Monet juhlat olivat usean yhdistyksen yhteisiä, jopa 12 yhdistystä järjesti yhteisen illan. Maailman suurimman marttaillan tapahtumista tehtiin lukemattomia alue- ja paikallislehtien juttuja.

Maailman suurin marttailta järjestettiin toisen kerran vuonna 2020, kolmannen kerran 2021 ja neljännen kerran 2022.