Kalasta ympäri vuoden

Kalastus on hyödyllinen harrastus, jota voi tehdä kaikkina vuodenaikoina ja siten saa varmasti tuoretta kalaa omaan ruokapöytään. Tämä kaksiosainen Marttaillan malli herättää pohtimaan omavaraisen kalastuksen eri mahdollisuuksia, tutustuttaa vastuullisiin toimintatapoihin, innostaa itse pyydetyn kalan ruokakäyttöön ja kannustaa luontoelämysten äärelle. Toteuttakaa osista toinen, molemmat tai yhdistelkää itsellenne sopiva kalastushetki. Kalasta ympäri vuoden -marttaillan on suunnitellut Suomen vapaa-ajankalastajat.

Marttaillan 1 kulku

Marttaillan 1 aikana jutellaan kalastuksesta, muistellaan ja opitaan uutta!

Osallistaminen ennen iltaa:

Kutsuessasi osallistujat marttailtaan pyydä heitä ottamaan mukaan joku esine, kuva tai muisto kalastukseen tai kalaruokaan liittyen. Se voi olla esim. valokuva paikasta, johon liittyy kalastusmuisto, oma kalastuskuva, perintönä saatu viehe tai vaikka maittava kalaresepti. Marttaillassa jokainen voi kertoa, miksi juuri hänen tuomansa asia on itselle merkityksellinen ja mitä muistoja se herättää.

Katsokaa yhdessä haluamanne osaamistasoinen Kalastusoppia-video (ks. oikealla, esim. Pilkkioppia aloittelijalle, Onkioppia harrastajalle, Jigioppia aloittelijalle). Katsomisen jälkeen keskustelkaa videosta:

  • Opitteko videolta jotain uutta?
  • Oliko jokin yllättävää?
  • Keskustelkaa: käyttekö nykyisin kalastamassa? Miten? Milloin? Miksi?
  • Mikä kannustaa kalastamaan?
  • Entä onko kalalle menemiseksi nähtävissä jotain esteitä? Miten esteitä voisi poistaa?
  • Syöttekö kalaa? Millaisista kalaruoista pidätte?
  • Millainen olisi teidän yhdistyksenne täydellinen kalastusretki tai -päivä? Mitä sen aikana tapahtuisi? Miten valmistautuisitte retkeen?

Askarteluvinkki: Oma kalapappi (Lataa ohje tästä). Jos otat kalan, se tulee aina lopettaa mahdollisimman kivuttomasti ja nopeasti. Kalan tainnuttamisessa oma kalapappi on hyvä väline, jota kannattaa, aina pitää mukana kun lähtee kalalle.

Marttaillan tai -päivän 2 aikana tehdään kalastusretki

Kalastusretken voi tehdä minä vuodenaikana tahansa. Talvella voitte lähteä vaikka pilkille ja aikaisin keväällä siikoja onkimaan. Keväällä rannikolla pääsee litkaamaan silakoita.  Keväästä syksyyn onkiminen, heittokalastus tai vaikka uistelu soutuveneellä onnistuvat. Avovesikaudella myös pilkkiminen laiturilta on suosittu ja sosiaalinen tapa kalastaa. Mukava kalastusretki syntyy kiireettömyydestä, hyvistä eväistä ja yhdessä toimimisesta, sekä toimivista kalastusvälineistä. Kalastusretken voi tehdä myös kaupungissa! Paineita saaliin saamisesta ei kannata ottaa, kalastus itsessään on jo mukavaa!

Osallistaminen ja huomioitavaa ennen kalastusretkeä:

  • Maukas eväsretki kruunaa kalastusretken. Kutsuessasi osallistujat kalastusretkelle pyydä jokaista valmistamaan itselleen maittavat eväät tai sopikaa yhteisesti tehtävistä eväistä.
  • Sään mukainen vaatetus; kylmällä säällä tarpeeksi vaatetta päälle, lämpimät kengät ja hanskat. Epävakaisella säällä varustaudu siten, että pari pisaraa ei haittaa ulkoilua. Aurinkolaseilla suojaat silmät auringoilta ja myös kaverin koukuilta.
  • Ottakaa käyttöön esim. Kalastusoppia-videosarjojen aloittelijoille suunnattujen videoiden välinevinkit ja varustautukaa tarvittavilla kalastusvälineillä. Jos omia välineitä ei ole, kysy ensi hätään lainaksi vaikka kalastusta harrastavalta tutulta.
  • Kalastusmuodosta ja ajankohdasta riippumatta muistakaa ottaa mukaan myös sakset / puukko (verestystä varten), pihdit (koukun irroitusta varten), tainnutuspappi, sekä muistakaa huolehtia saaliin asianmukaisesta kylmäketjusta aina ruoan valmistukseen saakka.
  • Oikeat toimenpiteet välittömästi pyyntihetken jälkeen takaavat kalan laadun. Alkukäsittelytoimet ovat samat kalalajista riippumatta. Kannattaa opetella sääntö: tainnuta, verestä, perkaa, jäähdytä. Myös vähemmän arvostetut kalat, kuten särkikalat ovat oikein käsiteltynä maittavaa ruokaa.
  • Paikallisista kalastusseuroista voitte kysyä apua kalastusretken toteuttamiseen. Kannattaa kysyä rohkeasti vinkkejä vaikka helposti saavutettavista kalapaikoista tai mahdollisuutta yhteistyöhön, jos kaipaatte vaikka opastusta kalankäsittelyyn.
  • Selvittäkää myös mahdolliset kalastusrajoitukset ja muistakaa huolehtia tarvittavat luvat kuntoon.
  • Muistakaa turvallisuus: talvella pilkille mentäessä naskalit kaulalle ja veneretkellä pelastusliivit päälle. Kaveri on aina paras turvavaruste.

Jos mahdollista, kokeilkaa tehdä itse pyydetystä saaliista ruokaa paikan päällä. Kalareseptejä löydätte esimerkiksi Marttojen reseptipankista.

Mukavia kalastusretkiä!