Yhden kattilan taktiikka

Ruoanlaitossa syntyy usein jos jonkinlaista tiskiä. Nopeat ja helpot ratkaisut, jotka eivät aiheuta ylimääräistä työtä ruokailun jälkeen tiskien muodossa, ovat varmasti kovassa huudossa erilaisissa kotitalouksissa lapsiperheistä eläkeläisiin.  Marttailta perustuu Yhden kattilan taktiikka aineistoon ja erityisesti sen ”pannun ja kattilan valinta & hoito” -osioon. Illassa tutustutaan erilaisiin pannuihin ja kattiloihin ja niiden hoito-ohjeisiin ja pohditaan riittääkö yksi pannu, kattila ja pelti ruoanlaitossa.

Marttaillan kulku

Kutsuessasi osallistujat marttailtaan, pyydä heitä tuomaan yksi tai kaksi pannua tai kattilaa mukanaan. Näiden materiaaleja ja hoito-ohjeita vertaillaan marttaillassa.

Marttaillan aluksi lajitelkaa osallistujien tuomat kattilat ja pannut materiaalien mukaan ryhmiin. Istukaa alas ja keskustelkaa seuraavista aiheista ja kysymyksistä:

  • Mitä haasteita kohtaat arjen ruoanvalmistuksessa ajan suhteen? Kuinka paljon aikaa arjessa on ruoanvalmistukseen?
  • Onko yhden kattilan taktiikka tuttu tai mitä siitä tulee ensimmäisenä mieleen?
  • Mikä valmistusmenetelmistä on tutuin/tulee käytettyä eniten (paistinpannu, uuni, kattila)? Mitä hyviä ja huonoja puolia näillä on?
  • Tuleeko uunin esi- ja jälkilämpö hyödynnettyä? Millä tavalla?
  • Millaisia ongelmia/haasteita heillä mahdollisesti on valinnassa/huollossa? Mitkä asiat mietityttävät eniten?
  • Minkälaisia pannuja ja kattiloita osallistujilla on (pinnoitetut, valurauta, (hiili)teräs, emali)?
  • Martat Kodinhoitokirjassa hyviä ohjeita huoltoon
  • Voitte keskustella myös eri liesien ominaisuuksista (valurauta, keraaminen, induktio): Mikä on energiatehokkain? Mitkä materiaalit sopivat induktioliedelle? Kuinka eri liedet puhdistetaan?
  • Mistä materiaalista valmistettu olisi kestävin valinta? Kuinka pilalle mennyt/rikkoutunut pannu tai kattila kierrätetään?
  • Kuinka monella voisi pärjätä?

Apuna voitte käyttää Kattilan ja pannun valinta & hoito -esitystä.  Voitte miettiä lajiteltujen kattiloiden ja pannujen kohdalla, kuinka kauan mikäkin pannu tai kattila on kestänyt käytössä tai yleensä kestää. Onko paistinpannujen ja kattiloiden kestossa eroja, mistä ne voisivat johtua?

Järjestäkää lopuksi esimerkiksi äänestys riittääkö, jos keittiöstä löytyy yksi kattila ja yksi paistinpannu.

Voitte myös tehdä aiheeseen liittyvän Riddle-testin, jossa on lisäksi kestäviin ruokavalintoihin liittyviä kysymyksiä. Testin jälkeen voitte vielä tutustua Yhden kattilan taktiikka -esitykseen.

Riddle-testi löytyy tästä.

Yhden kattilan taktiikka
Kattilan ja pannun valinta ja huolto

Marttailta etänä

Katso täältä vinkit sujuvaan etätapahtumaan.
Valitse tuttu toiminta-alusta, kuten Teams tai Zoom. Tee osallistumislinkki ja lähetä se osallistujille ajoissa.

Mieti marttaillan kulku etukäteen. Missä vaiheessa sinä olet äänessä? Milloin on yhteistä keskustelua? Jaetaanko iso osallistujaporukka sovelluksessa pienryhmiin keskustelemaan?

Etäyhteydellä on helppo esittää aiheeseen liittyviä PowerPoint-tiedostoja. Voit pyytää, että jokainen esittelee kameran avustuksella oman luottopannun tai –kattilan. Näistä voi myös laittaa kuvia sovelluksen keskusteluun (onnistuu helpoiten mobiililaitteella).

Jos haluat, voit kokeilla esimerkiksi Padlet-opetusalustan käyttöä. Alusta vaatii rekisteröitymisen. Sinne on helppo luoda ”seinä” ja esimerkiksi jokaiselle materiaalille oma alue, jolle osallistujat voivat kirjoittaa kokemuksiaan ja vinkkejään.