Järjestöasut

Järjestöasu on järjestön tunnus, jota saavat käyttää vain järjestön jäsenet.

Marttamekko/tunika

Martta-järjestöpukua voi käyttää mekkona tai tunikana, jonka alle voi pukea tummansiniset housut tai muihin kuin juhlatilaisuuksiin myös farkut. Huiveja ei käytetä ja merkit asetellaan samoin kuin järjestöpaidassa.

Marttapaita (uusi ja vanha)

Nykymartta pukeutuu ruutukankaasta,  joko uudesta tai vanhasta marttakankankaasta valmistettuun paitapuseroon, jonka kanssa käytetään tummansinistä hametta tai pitkiä housuja tilanteen mukaan.

Asun voi täydentää tummansinisellä jakulla tai villatakilla. Edustavin martta-asu esimerkiksi suuriin juhliin on jakku- tai housupuku ja puserona ruutupaita. Asiallisesti pukeutunut martta valitsee jalkaansa tummansiniset tai mustat sukkahousut ja -kengät.

Nuorekas martta voi pukea paidan kanssa siistit siniset farkut ja käyttää järjestöpaitaa puserona tai käyttää paitaa jakkuna valkoisen- tai tummansinisen t-paidan kanssa. Juhlatilaisuuksissa farkkuja ei luonnollisesti käytetä.

Ruutupaitaa voi käyttää myös jakun tapaan, jolloin sen alle puetaan valkoinen tai sininen t-paita. Muun väriset tai kirjavakuvioiset t-paidat eivät sovi ruutupaidan kanssa käytettäväksi. Paidan kanssa ei käytetä mitään huivia.

Marttapaidan voi ostaa valmiina,  ommella itse tai teettää ompelijalla. Kangasta voi ostaa piireistä ja tulostettavat kaavat ovat kaikkien marttojen käyttössä marttailu-sivuilla. On tärkeää noudattaa hyväksyttyä mallia ja ohjeita, jotta järjestöasumme pysyy yhtenäisenä

Miehen järjestöpaita

Miesten järjestöpaitaa käytetään normaalin paidan tapaan, joko pelkästään tai puvun takin kanssa. Juhlatilaisuuksiin paita täydennetään tummansinisellä solmiolla. Muissa kuin juhlatilaisuuksissa paidan kanssa voi käyttää siistejä sinisiä farkkuja ja paidan alla valkoista tai sinistä t-paitaa. Miehen paidan voi hankkia vain valmiina, siihen ei ole kaavoja.

Pitkä huivi

Pitkää huivia voidaan käyttää järjestön tunnuksena esimerkiksi tumman jakun sekä valkoisen- tai tummansinisen paitapuseron somisteena.

Uusien ja aikaisemmin käytössä olleiden järjestöasujen käyttö rinnakkain

Aikaisemmin käytössä olevasta marttakankaasta valmistettuja marttapaitoja ja -mekkoja voi edelleen käyttää ja ne toimivat samalla tavoin järjestön tunnuksina. Toivomus on, että vanhan kaavan mukaan valmistettuja marttamekkoja käytettään erityisesti juhla-asuina. Juhlavaa mekkoa käytetään asustettuna alkuperäisen mallin mukaan. Asuun kuuluu valkoinen, sininen tai punainen ruutuhuivi, joka puetaan hartioille ja vyötäröesiliina. Mikäli asusteita on mahdotonta saada vaikkapa lainaksi, mekkoa voi käyttää kuitenkin myös ilman niitä. Suositeltavaa on, että vanhaa marttamekkoa tai perinnemekkoa käytetään juhla-asuna esimerkiksi yhdistyksen, piirin ja liiton tilaisuuksissa.

Martta-asujen ompelu

Perinnemekon kaavat ostetaan Martanpuodista.  Muut kaavat ja ompeluohjeet löytyvät täältä. Marttakangasta voi kysyä omasta piiristä.