Maailman suurin marttailta 2022

Vuonna 2022 Maailman suurin marttailta on sadonkorjuujuhlat. Juhlimme yhdessä tiistaina 13.9. kohtaamisia ja syksyn satoa. Martat kokoontuvat samaan aikaan eri puolilla Suomea ja pöytiin nostetaan kasvimaiden ja luonnon parhaat antimet.

Neljättä kertaa järjestettävässä Maailman suurimmassa marttaillassa sadonkorjuuperinne kohtaa modernit ideat, itse kasvatetun ja säilötyn. Tärkeintä on kuitenkin yhteen kokoontuminen ja yhdessä syöminen. Tapahtuman tarjoiluissa maistuvat vuoden vihannes tomaatti ja vuoden luonnontuotteet mustikka ja mustatorvisieni. Kauniisti katettuun pöytään katetaan vaikkapa pieniä tomaattigaletteja, herkullisia sienisarvia ja mustikkakukkomuffineja sekä nostaa maljat mustikkasimalla. Tapahtumissa myös vaihdetaan itselle ylimääräistä satoa, hilloja ja vaikkapa kuivattuja sieniä.

Tältä sivulta löytyvät tapahtuman toteutukseen tarvittavat ohjeistukset, taustamateriaalia, tarjouluehdotus suolaiseen ja makeaan tarjottavaan sekä vinkkejä illan järjestämiseen ja ohjelmaan. Jokainen marttayhdistys voi muokata marttaillasta itselleen sopivan. Maailman suurimman marttaillan voi myös järjestää yhdessä jonkin toisen tai useamman marttayhdistyksen kanssa. Sadonkorjuujuhliin voi myös kutsua mukaan ystäviä, jotka eivät vielä ole marttoja.

Maailman suurimman marttaillan aihetunnisteet ovat #martat ja #maailmansuurinmarttailta.


Valmistelu

Tee keväällä:

  • Varatkaa tapahtumalle paikka. Tapahtuman voi järjestää myös ulkona. Ottakaa huomioon mahdolliset voimassa olevat koronarajoitukset.
  • Lisätkää tapahtuma yhdistyksenne toimintakalenteriin ja lähettäkää kutsut jäsenille.
  • Aloittakaa valmistelut ja sopikaa tehtävien jako.
  • Miettikää tapahtuman koko mahdollisten voimassa olevien koronaan liittyvien rajoitusten mukaan. Jos mahdollista, kannustakaa jäseniä kutsumaan mukaan tuttavia, jotka eivät vielä ole marttoja.

Elo-syyskuussa:

  • Viimeistelkää tapahtuman ohjelma. Käyttäkää apuna tältä sivulta löytyviä Marttaliiton ohjeita ja materiaaleja. Sopikaa kuka tekee mitäkin.
  • Suunnitelkaa tarjoilut ja sopikaa niiden tekemisestä. Suosikaa mahdollisuuksien mukaan annospaloja ja mahdollisimman hygieenisiä tapoja ruoan jakamiseen tai ottamiseen.
  • Ideoikaa kattaus ja sopikaa kattaukset ja koristelujen tekijät. Kattauksessa ja muissa koristeluissa voi käyttää vaikkapa luonnon kasveja, pihlajanmarjoja, oman pihan perennoja, viljan korsia tai puutarhan satoa. Myös auringonkukat sopivat hyvin sadonkorjuupöydän koristeluun. Vinkkejä kattaukseen löytyy myös Marttakoulusta.
  • Hakekaa piiristä tapahtumaa varten Martat-lehtiä ja Tule mukaan marttoihin -esitteitä. Martat-lehtiä voi myös tilata Marttaliitosta osoitteesta jarjestosihteeri@martat.fi. Kirjoitathan osoitekenttään Martat-lehtien tilaus yhdistyksen tapahtumaan.
  • Varatkaa tapahtumapaikalle runsaasti käsidesipulloja. Käsienpesupaikat kannattaa varmistaa ja ohjeistaa.
  • Nauttikaa tapahtumasta yhdessä ja vieraidenne kanssa.

Tapahtuman ohjelma ja tarjoiluvinkit

Sadonkorjuujuhlien ohjelmassa voi olla vaikkapa seuraavia asioita.

Illan avaus ja alkumaljat
– Toivotakaa sadonkorjuujuhlien osallistujat tervetulleiksi tapahtumaan ja mukaan marttailemaan. Nostetaan yhdessä maljat kohtaamiselle ja syksyn sadolle. Alkumaljaksi voi tehdä mustikkasimaa. Kertokaa, että Maailman suurimman marttaillan tapahtumissa marttayhdistykset ovat koolla eri puolilla Suomea. Olemme osa isoa yhteistä järjestöä.
– Yhdistyksen puheenjohtajan tai muun henkilön puhe. Apuna voi käyttää Marttaliiton tekemää puhetta, jonka voit ladata tästä: Maailman suurin marttailta 2022 juhlapuhe (word) tai Maailman suurin marttailta juhlapuhe (PDF). .

Tarjoilut
– Tapahtuman tarjoiluissa maistuvat vuoden vihannes tomaatti ja vuoden luonnontuotteet mustikka ja mustatorvisieni.
– Kauniisti katettuun pöytään katetaan vaikkapa pieniä tomaattigaletteja, herkullisia sienisarvia ja mustikkakukkomuffineja sekä nostaa maljat mustikkasimalla.
– Kertokaa tarjoiluista ja pöydän koristelusta.

Sadon vaihtaminen tai myyjäiset
– Sadonkorjuutapahtuman ohjelmaan sopii hyvin itselle ylimääräisen sadon vaihtaminen, sadonkorjuumyyjäiset tai arpajaiset.
– Jaettavaksi tai myyjäisiin voi tuoda vaikkapa kesäkurpitsoja ja kurpitsoja, omenoita, luumuja, mehuja, hilloja, kuivattuja yrittejä tai vaikkapa kuivattuja sieniä.
– Tapahtumassa voi myös vaihtaa perennoja.

Tomaattien maistelu
– Vuoden vihannes tomaatti on monipuolinen ja erilaisia lajikkeita riittää.
– Tuokaa maisteltavaksi itse kasvattamianne tomaatteja ja ostakaan kaupasta tai vaikkapa torilta eri värisiä ja eri kokoisia tomaattilajikkeita. Mikä on suosikkinne? Mikä yllätti?

Puhukaa syksyn sadosta ja sen käyttämisestä
– Jutelkaa siitä, mitä kasvatitte tai keräsitte tänä vuonna. Miten säilötte ja miten hyödynnätte satoa? Jakakaa parhaat vinkit.

Tervetuloa mukaan syksyn toimintaan
– Käykää läpi yhdistyksen tuleva toiminta. Kutsukaa iltaan osallistuneet ei-vielä-martat mukaan toimintaan. Mukaan voi ottaa yhdistyksen syksyn ohjelmia.


Maailman suurimman marttaillan tausta

Maailman suurin marttailta järjestettiin ensimmäisen kerran 31.1.2019. Marttojen 120-vuotisjuhlavuoden aloittanut tapahtuma kokosi martat samaan aikaan yhteen eri puolilla Suomea. Maailman suurimmassa marttaillassa oli tuolloin mukana noin 600 suomenkielistä marttayhdistystä yhdessä ruotsinkielisten marttayhdistysten kanssa. Tapahtumassa oli yhteensä noin 5000 osallistujaa ja niiden valmistelussa yli 800 marttaa. Monet juhlat olivat usean yhdistyksen yhteisiä, jopa 12 yhdistystä järjesti yhteisen illan. Maailman suurimman marttaillan tapahtumista tehtiin lukemattomia alue- ja paikallislehtien juttuja.

Maailman suurin marttailta järjestettiin toisen kerran vuonna 2020 ja kolmannen kerran 2021.