Marttailuviikko 2022

Marttailuviikon 16.-22.5.2022 teema on laatikkoviljely. Viikon yleisötapahtumissa ja marttailloissa neuvotaan viljelylaatikon perustamisessa, kasvattamisessa ja hoitamisessa. Viljelylaatikko voi myös olla marttayhdistyksen yhteinen kesäprojekti. Kannustamme kasvattamaan ekologista ja terveellistä lähiruokaa pihoilla ja parvekkeilla.

Kotipiha on keskeinen arjen toimintaympäristö ja tärkeä osa kotia. Itse kasvatettu ruoka kuuluu hyvään ja kestävään arkeen. Samalla vahvistetaan kotitarveviljelytaitoja ja osaamista pitkäkestoisten kriisien varalle sekä lisätään terveellistä ravitsemusta ja ruoan ja luonnon arvostusta.

Marttailuviikon tavoitteena on tuoda martat ja marttatoiminta viikon aikana yhteisesti ja näkyvästi esille. Marttailuviikon aikana pukeudutaan martta-t-paitoihin tai muihin martta-asuihin, missä sitten liikummekin. Marttailuviikko lisää marttailun tunnettuutta ja sen aikana on hyvä tehdä jäsenhankintaa. Vuonna 2022 valtakunnallista Marttailuviikkoa vietetään jo viidettä kertaa.


Marttailuviikolla 2022 perustetaan viljelylaatikoita

Kolme vaihtoehtoa Marttailuviikon tapahtumiin

Kaikki martat, marttayhdistykset ja piirit on kutsuttu mukaan Marttailuviikkoon. Marttaliitto kannustaa kaikkia yhdistyksiä järjestämään Marttailuviikon aikana ainakin yhden tapahtuman.

 1. Pitäkää Marttailuviikolla marttailta, jonka aiheena on laatikkoviljely. Katso vinkit marttaillan järjestämiseen täältä.
 2. Toteuttakaa avoin yleisötapahtuma, jossa neuvotte viljelylaatikon perustamisessa, hoitamisessa ja ruoan kasvattamisessa viljelylaatikossa. Viekää viljelylaatikko, tarvikkeet ja vinkit vaikkapa torille, kauppakeskukseen tai puutarhamyymälään. Varatkaa paikka ja sopikaa aika ja sisällöt yhdessä.
 3. Perustakaa viljelylaatikko yhdistyksen yhteisenä kesäprojektina ja hoitakaa sitä yhdessä. Yhteistä satoa voi hyvin syödä Maailman suurimmassa marttaillassa 13.9.2022. Viljelylaatikon voi myös perustaa yhdessä jonkin yhteistyökumppanin, kuten päiväkodin, vanhusten palvelukeskuksen tai koululuokan kanssa.

Aloita tästä:

 • Tutustu Marttailuviikon materiaaleihin (listaus alla)
 • Marttapiirit järjestävät Kasvata ruokaa viljelylaatikossa ja puutarhamarjat -ketjukoulutuksia. Katso ajankohdat oman piirisi koulutuskalenterista.
 • Katso Monimuotoinen kotipiha -hankkeen koulutukset. Erityisesti 1.3.2022 järjestettävä koulutuskerta sopii marttailuviikon valmisteluun. Koulutuksen voi katsoa tallenteena.
 • Sopikaa, onko teidän Marttailuviikon tapahtumanne marttailta, avoin yleisötapahtuma vai perustatteko yhteisen viljelylaatikon. Vai innostutteko useammasta.
 • Sopikaa päivä ja paikka sekä vastuuhenkilöt. Huomioikaa voimassa olevat koronarajoitukset. Viljelylaatikko-teema sopii hyvin ulkona toteutettavaan tapahtumaan.
 • Lisätkää tapahtuma yhdistyksenne toimintakalenteriin ja lähettäkää kutsut jäsenille.
 • Hakekaa Marttailuviikon teemaan sopivia materiaaleja piiristä. Jos järjestätte avoimen tapahtuman, hakekaa piiristä Martat-lehtiä ja Tule mukaan marttoihin -esitteitä.Martat-lehtiä voi myös tilata osoitteesta jarjestosihteeri@martat.fi.
 • Jos järjestätte avomen tapahtuman tai perustatte viljelylaatikon, tarjotkaa juttuideaa paikallis- tai aluelehdelle tai radiolle.

Marttailuviikon ohjeistuksen löydät myös Martat-lehdestä 2/2022. Samalla lehdessä on juttu myös laatikkoviljelystä.


Marttailuviikon materiaalit

Marttailuviikon aihetunnisteet ovat #martat #viljelylalaatikko #kotipiha #monimuotoinenkotipiha