Ekosiivousilta

Mietityttävätkö kodin siivouksessa käytetyt kemikaalit ja siivouksen vaikutus ympäristöön? Marketeissa myydään pudistusaineista joka lähtöön ja välillä saattaa iskeä ihmetys, tarvitaanko todella joka kohteelle eri aine. Ei tarvita, jos ylläpitosiivous on säännöllistä.  Miedoilla ja luonnonmukaisilla siivousaineilla pärjää loistavasti arjen sekä juhlien sotkujen kanssa.

Marttaillassa tutustutaan ekologisiin siivousvinkkeihin, tehdään itse wc-pommit ja pyykkietikkaa. Marttailta on mahdollista toteuttaa myös etänä.

Valmistelu

Jos tapaatte etänä, lähetä osallistujille muutamaa päivää aikaisemmin alla oleva lista tarvittavista aineista ja tarvikkeista.

Pyydä osallistujia katsomaan ennen marttailtaa omaan siivouskaappiinsa ja kirjoittamaan tai kuvaamaan kaikki siivouskaapin pakkauksista löytyvät varoitusmerkinnät.

Kasvokkaisessa marttaillassa kannattaa sopia etukäteen marttailtaan tarvittavien tarvikkeiden ja välineiden tuomisesta. Voitte esimerkiksi sopia, että illan vastuujärjestäjä tuo tarvikkeet wc-pommeihin ja pyykkietikkaan ja kaikki tuovat oman pullon, muotin, kulhon ja lusikan. Marttailtaan voi tulostaa osallistujille varoitusmerkkibingon.

Marttaillan tarvikelista yhdelle hengelle. Listan avulla voi laskea esim. sitruunahapon määrän osallistujamäärälle sopivaksi.

 • Suihkepullo
 • Silikoninen jääpalamuotti
 • Kulho
 • Lusikka
 • Muovipussi
 • Lasipullo
 • ¾ dl sitruunahappoa
 • 1 ½ dl ruokasoodaa
 • 5 dl etikkaa
 • 20-30 tippaa eteeristä öljyä

Marttaillan kulku

 1. Aloittakaa marttailta wc-pommien tekemisellä. WC-pommin ohjeen löydät täältä. 
 2. Kun olette saaneet pommit kuivumaan, illan vetäjä kertoo kodin keminaaleista. Illan vetäjä voi näyttää Ekosiivous-esityksen (PowerPoint PDF-tiedostona) tai käyttää sitä muistirunkona illan aiheen esittelyssä. Esityksen neljäntenä diana on varoitusmerkkibingo, jossa jokainen rastittaa ne merkit, jotka löytyivät omasta siivouskaapista. Kasvokkaisessa marttaillassa esityksen voi tulostaa kaikille osallistujille. Keskustelkaa, minkälaisista siivousaineista merkkejä löytyi (wc, keittiö, uuni, yleispuhdistus, kloriitti yms.). Varoitusmerkkibingon jälkeen käykää läpi esityksestäkin löytyvän Kodinturvaoppaan avulla, mitä mikäkin merkki tarkoittaa.
 3. Jatkakaa diaesitystä virkistämällä muistia siitä, mihin kaikkeen etikkaa, ruokasoodaa, suolaa, sokeria ja sitruunaa voikaan käyttää siivouksessa. Katsokaa ainakin yksi aiheeseen liittyvä video Martat-TV YouTube-kanavalta (lista videoista sivupalkissa (tietokoneella katsottessa) tai sivun alareunassa (mobiililaitteella).
 4. Keskustelkaa siivoustottumuksistanne ja jakakaa omia siivousvinkkejä joko diaesityksen lopuksi tai aina siivousvinkkejä sisältävän dian jälkeen.
 5. Tehkää vielä illan lopuksi yhdessä pyykkietikkaa suljettavaan lasipulloon. Pyykkietikan ohje on samassa tiedostossa wc-pommin ohjeen kanssa.
 6. Wc-pommit voitte kuljettaa kotiin muoteissaan muovipussin sisällä. Muistakaa ottaa ne kotona pussista pois, jotta ne kuivuvat kokonaan.