Harkitse, korjaa ja kierrätä

Suomalaiset hankkivat uusia vaatteita ja kodintekstiilejä noin 13 kg henkilöä kohti vuodessa. Maailmanlaajuisesti katsottuna vaatteita tuotetaan yhdeksän kertaa enemmän kuin niitä kulutetaan. Vaatteet ovatkin usein halpoja, joten niitä on varaa ostella. Vaatekaappi on monella melko täysi ja silti usein tuntuu, ettei ole mitään päälle pantavaa.

Tekstiilien tuotanto vaatii paljon vettä ja tuottaa hiilidioksidipäästöjä. Eri tekstiilien ympäristövaikutukset vaihtelevat. Vähän huoltoa tarvitsevien tekstiilien suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät valmistuksessa. Usein pestävien tuotteiden suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät huollossa. Ekologinen pyykinpesu kannattaa. Kuluttajana meistä jokainen voi toimia vastuullisesti ja harkiten hankkiessaan uusia vaatteita.

Harkitse, korjaa, kierrätä -marttaillan tavoitteena on tutustua tekstiilituotannon ympäristövaikutuksiin ja kestävien kulutusvalintojen tekemiseen sekä opetella yhdessä vaatteiden korjaus- ja muodistamistekniikoita. Illan lähtökohtana on turhan kulutuksen välttäminen.

Marttaillan kulku

Tämän marttaillan voi toteuttaa monella tavalla. Illan teemana voi olla korjaaminen ja muodistaminen tai se voi olla vaikkapa vaatteidenvaihtoilta. Pohtikaa illan aikana yhdessä seuraavia asioita.

  • Mikä tai millainen on lempivaatteesi? Mistä olet sen hankkinut ja kauanko sen ollut sinulla käytössä?
  • Mikä on vanhin vaatteesi?
  • Ostatko uutta, teetkö itse, päätyvätkö käyttämäsi vaatteet kiertoon ja hankitko käytettyjä? Mitä vinkkejä voi antaa muille?
  • Korjaatko vaatteitasi? Mitä vinkkejä voit antaa muille?
  • Miten vaatteiden ympäristövaikutukset voi huomioida ja miten niitä voi vähentää?
  • Kuinka paljon sinä tuotat tekstiilijätettä ja minne laitat tekstiilijätteen?

Illan voi järjestää niin, että jokainen tuo mukanaa jonkin korjaamista tai muodistamista vaativan vaatteen. Lisäksi jokainen voi tuoda itselle ja kaikkien käyttöön esimerkiksi neuloja, lankaa, saksia, nappeja, pitsejä ja paikkamateriaaleja. Mahdollisuuksien mukaan iltaan ottaa mukaan ompelukoneen. Ideoidaan ja suunnitellaan yhdessä, annettaan toinen toisille vinkkejä sekä tehdään ja opitaan yhdessä.

Tekstiilikuitukisa: Tunnetko tekstiilikuidut? on kiva kilpailuhenkinen lisä marttailtoihin. Ja helppoa toteuttaa etänä!

Marttakoulun vinkit korjausompeluun

Marttakoulun ohjeet kierrätyskäsitöihin

Katso ohjeet Maailman suurin marttailta on vaatteidenvaihtopäivä -tapahtuman järjestämiseen

Marttaillan markkinoinnissa ja sosiaalisen median päivityksissä voi käyttää aihetunnisteita #martat #kestäväarki #harkitsekorjaakierrätä. Jakakaa kuvia illasta, parhaista vaatelöydöistä ekä korjaamistanne ja muodistamistanne vaatteista.