Suomi, Etiopia ja ilmastonmuutos

Ilmasto lämpenee ihmisten toiminnan seurauksena ja se vaikuttaa kielteisesti luontoon ja ihmisiin ympäri maailmaa. Vaikutukset näkyvät niin Afrikassa kuin Suomessakin. Jokainen voi vaikuttaa maapallon hyvinvointiin kestävän kulutuksen kautta. Martat tekevät arjen tekoja huomista varten.

Marttaillassa pohditaan ilmastonmuutosta ilmiönä Suomessa, Etiopiassa ja muualla maapallolla. Tavoitteena on oppia ilmastonmuutoksen globaaleista vaikutuksista ja ymmärtää, mitä arjen tekoja voi itse tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Marttaillan kulku

Martoilla on kehitysyhteistyötä Etiopiassa. Etiopia on yksi maailman köyhimmistä maista ja sen elinkeinorakenne on maatalouspainotteinen. Etiopian päästöt ovat monia maita huomattavasti pienemmät, mutta ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät heilläkin. Marttaillan aluksi voidaan katsoa suomeksi tekstitetty videohaastattelu, jossa Fikirte Shumet ja Dibabe Bacha kertovat ilmastonmuutoksen vaikutuksista Etiopiassa.

Katsokaa video ilmastonmuutoksen vaikutuksista Etiopiasta

Suomi, Etiopia ja ilmastonmuutos -marttaillassa pohditaan yhdessä keskustellen seuraavia kysymyksiä. Asioiden havainnollistamiseen ja esittämiseen voi käyttää Ilmastonmuutos-ajatuskarttaa tai esityksiä ilmastonmuutoksesta ja etiopialaisesta ruokakulttuurista. Valmiiksi pohdittuja vastauksia kysymyksiin löytyy Ilmastonmuutostyöpajan ohjeista. Marttailtaan voi kuulua myös esimerkiksi berbere-mausteen valmistaminen.

  • Mitä kasvihuoneilmiö ja ilmastonmuutos ovat?
  • Mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta? Entä mikä hillitsee?
  • Miten ilmastonmuutos näkyy Etiopiassa? Entä Suomessa?
  • Miten voin tehdä ilmastonmuutosta hillitseviä tekoja omassa arjessani?

Marttakoulusta löytyy tietoa energiankulutuksesta ja ruoan kestävyydestä.

Berbere-mausteen valmistaminen

Valmistetaan etiopialaisen keittiön makua kotiin vietäväksi. Berbere-mausteesta on olemassa erilaisia versioita ja vahvuusasteita, joten reseptiä voi muokata oman maun mukaiseksi. Etiopialaisillakin kotikokeilla on omat versionsa tästä mausteseoksesta.

Berbere-mausteen ohje sivulla 12: Etiopian kynnyksellä -ruokaohjevihko

Marttaillan markkinoinnissa ja sosiaalisen median päivityksissä voi käyttää aihetunnisteita #martat #kestäväarki #martatafrikassa40 #annosafrikkaa