Maailman suurin marttailta 2021

Vuonna 2021 Maailman suurin marttailta on vaatteidenvaihtopäivä: Vaihda, lainaa ja lahjoita! Tänä vuonna tapahtumaa vietetään päivän sijaan kokonaisen viikon ajan. Kutsumme kaikki marttayhdistykset eri puolilta Suomea mukaan Maailman suurimpaan marttailtaan 19.-25.4.2021.

Kolmatta kertaa järjestettävä Maailman suurin marttailta kannustaa tekstiilien kohtuulliseen kulutukseen, ottamaan selvää tekstiilituotteiden alkuperästä, korjaamaan, tuunaamaan, vaihtamaan ja kierrättämään. Martat kokoontuvat viikolla 16 (19.-25.4.) Maailman suurimpaan marttailtaan järjestäen vaatteidenvaihtopäiviä ja vaikuttamaan tekstiilien kestävään käyttöön. Tältä sivulta löytyvästä Marttaliiton tuottamasta ohjeistuksesta löytyvät ohjelman toteutukseen tarvittavat toimintaohjeet, taustamateriaalia, tarjoiluehdotus suolaiseen ja makeaan tarjottavaan sekä vinkkejä illan järjestämiseen. Jokainen marttayhdistys voi muokata marttaillasta itselleen sopivan. Maailman suurimman marttaillan voi myös järjestää yhdessä jonkin toisen tai useamman marttayhdistyksen kanssa, voimassa olevien rajoitusten ja suositusten mukaisesti.

Tekstiilisen kohtuullisesta kulutuksesta, korjaamisesta ja tuunaamisesta saat lisätietoa Garderobi-aineistosta ja Martat-lehdestä 1/2021.

Vaatteidenvaihtopäivä sopii täydellisesti kevään vaatekaapin siivoukseen. Jokainen osallistuja voi tuoda tapahtumaan vaatteitaan ja asusteitaan vaihdettavaksi, lainattavaksi tai lahjoitettavaksi. Vaatteidenvaihtoillassa saa itselle tarpeettomat vaatteet ja asusteet kiertoon ja samalla voi löytää itselleen uutta tarpeellista ja kivaa. Tapahtumasta kannattaa tiedottaa hyvissä ajoin, jotta kaikki ehtivät käydä vaatekaappinsa ja asustelaatikkonsa läpi.

Marttaliitto on tehnyt yhdistysten käyttöön uuden brändi-ilmeen mukaisen kutsupohjan, johon yhdistys voi täyttää oman tapahtumansa tiedot. Kutsupohjan voi ladata tästä.

Maailman suurimmasta marttaillasta on tehty yhdistysten käyttöön somejakokuvat, joita yhdistys voi käyttää omassa viestinnässään. Lataa kuvat tästä:

Tapahtumaa ja teemaa markkinoidessa voi käyttää myös Näillä Marttojen vinkeillä tunnistat laadukkaan vaatteen -videota.

Maailman suurimman marttaillan aihetunnisteet ovat #martat ja #maailmansuurinmarttailta.


Valmistelu

Tee jo nyt:

  • Varatkaa tapahtumalle paikka. Ottakaa huomioon voimassa olevat koronarajoitukset. Ne huomioiden paikkaa voi tarvittaessa vaihtaa ja huhtikuun lopulla olevan tapahtuman voi järjestää myös ulkona.
  • Lisätkää tapahtuma yhdistyksenne toimintakalenteriin ja lähettäkää kutsut jäsenille.
  • Aloittakaa valmistelut ja sopikaa tehtävien jako.
  • Miettikää tapahtuman koko voimassa olevien koronaan liittyvien rajoitusten mukaan. Jos mahdollista, kannustakaa jäseniä kutsumaan mukaan tuttavia, jotka eivät vielä ole marttoja.

Maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa:

  • Viimeistelkää tapahtuman ohjelma. Käyttäkää apuna tältä sivulta löytyviä Marttaliiton ohjeita ja materiaaleja.
  • Suunnitelkaa tarjoilut. Marttaliitto vinkkaa tarjoamaan alkumaljana yrttiset karpalomoctailit, suolaisena tarjottavana siemennäkkileipää särkikala- ja granaattiomenalevitteellä ja makeana tarjottavana rahkapiirakoita. Suosikaa mahdollisuuksien mukaan annospaloja ja mahdollisimman hygieenisiä tapoja ruoan jakamiseen tai ottamiseen. Näkkäreille kannattaa laittaa levitteet valmiiksi ja tarjota ne annospaloina esimerkiksi servettien päällä. Myös rahkapullat on hyvä annostella valmiiksi serveteille.
  • Muistuttakaa jäseniä tapahtumasta. Ohjeistakaa heidät hyvissä ajoin käymään vaatekaappejaan läpi: jokainen voi tuoda paikan päälle esimerkiksi kassillisen itselleen tarpeettomia ehjiä ja hyväkuntoisia vaatteita, kenkiä ja asusteita, jotka haluaa vaihtaa.
  • Hankkikaa vaatteita varten mahdollisuuksien mukaan pöytiä, naulakoita, vaaterekkejä ja hengareita. Tapahtumapaikalle kannattaa tuoda peilejä.
  • Hakekaa piiristä tapahtumaa varten Martat-lehtiä ja Tule mukaan marttoihin -esitteitä.

Huhtikuussa juuri ennen tapahtumaa:

  • Sopikaa tarjoiluiden järjestämisestä. Hankkikaa tarvikkeet ja valmistakaa tai tilatkaa tarjoilut. Varmistakaa ruoan ottamiseen hygieeniset toimintatavat ja -ohjeistukset.
  • Tapahtumapäivänä on aika rakentaa tapahtumapaikka. Järjestäkää vaatteita varten pöydät, naulakot ja vaaterekit niin, että turvavälit pystytään pitämään. Tilassa on hyvä olla myös peilejä ja sovitusnurkkaus tai -nurkkauksia.
  • Varatkaa tapahtumapaikalle runsaasti käsidesipulloja. Käsienpesupaikat kannattaa varmistaa ja ohjeistaa.
  • Nauttikaa tapahtumasta yhdessä vieraiden kanssa!

Tapahtuman jälkeen

  • Illasta mahdollisesti ylijääneet vaatteet voi viedä esimerkiksi kirpputorille tai Konttiin vaatekeräykseen. Muistattehan sopia tästä etukäteen.

Ohjelmaehdotus

1) Alkuohjeistus

  • Ohjeista osallistujia, minne he voivat asettaa tuomansa vaatteet esille.

2) Illan avaus ja alkumaljat

  • Toivota osallistujat tervetulleiksi marttailemaan ja Maailman suurimpaan marttailtaan.
  • Nostakaa tervetuloamalja. Alkumaljaksi voi tehdä esimerkiksi Yrttisen karpalomocktailin
  • Kertokaa illan kulusta, taustasta, tarjoiluista, vaatteidenvaihdon järjestelyistä ja illan lopetuksesta.

Illan tarjoilut vuodaan tarjota joko heti alussa tai vaikkapa siten, että niitä voi hakea tapahtuman aikana silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Tämä auttaa myös välttämään jonoja.

3) Tietoisku: Vastuullinen vaatekaappi

Kertokaa tapahtuman aluksi vaatteidenvaihtopäivän merkityksestä ja miksi on parempi vaihtaa vaatteita uuden hankkimisen sijaan. Käyttäkää Garderobi-aineistoa ja alla olevia esimerkkejä apuna.

Muutamia esimerkkejä:

  • Kuluttaminen on vuosien saatossa lisääntynyt huomattavasti. Uuden hankkimisesta on tullut meille ikään kuin tapa emmekä enää osta vain tarpeeseen. Mainokset ja media luovat kuvitelman uusista tarpeista.
  • Vaateteollisuus kuormittaa ympäristöä jokaisessa vaiheessaan, aina raaka-aineen tuotannosta kankaiden valmistukseen, vaatteiden kuljetuksista jätteiden käsittelyyn. Vaateteollisuus aiheuttaa vuosittain saman verran päästöjä kuin maailman laiva- ja lentoliikenne yhteensä. Lisäksi maailman vedestä menee vuosittain 4 % tekstiilituotantoon.
  • Vuosina 2000-2014 vaatteiden tuotanto lähes kaksinkertaistui globaalisti. Ostamme uusia vaatteita yhä useammin ja käytämme niitä yhä lyhyemmän aikaa.
  • Ympäristöystävällisyys vaatekaapissa on monen tekijän summa. Siihen vaikuttaa esimerkiksi vaatteiden määrä, materiaalit, monipuolisuus ja pesunkestävyys. Paras ekoteko on lisätä vaatteiden käyttökertoja ja pidentää vaatteiden käyttöikää. Ekologisin vaate löytyy siis jo vaatekaapistasi – tai ehkä tässä tapauksessa jonkun toisen vaatekaapista!
  • Kun pidät vaatteistasi huolta oikein ja opettelet korjaamaan, pidennät niiden käyttöikää ja lisäät käyttökertoja. Ole ekologinen pyykkäri äläkä pese vaatteita turhaan, sillä turha peseminen kuluttaa vaatetta.
  • Vaihda, lainaa, lahjoita! Vaatteidenvaihtopäivän lisäksi ehjät ja hyväkuntoiset vaatteet voi laittaa eteenpäin esimerkiksi kirpputorilla tai Facebook-ryhmässä. Sinulle tarpeeton vaate voi olla jonkun toisen aarre.
  • Jos ostat uutta, selvitä taustat. Kuluttaja voi edistää tekstiilien vastuullisuutta kysymällä yrityksiltä tuotteista ja niiden taustoista. Aitoon vastuullisuuteen kuuluu, että valmistaja kertoo toiminnastaan avoimesti.
  • Erilaiset sertifiointijärjestelmät ja viralliset merkit auttavat vastuullisissa valinnoissa. Näitä ovat esimerkiksi Reilun kaupan-merkki ja Joutsenmerkki.

4) Vaatteidenvaihto

Ohjeistakaa vaatteiden vaihto. Kannustakaa kokeilemaan ja sovittelemaan vaatteita myös päälle. Muita osallistujia voi pyytää makutuomariksi. Tapahtuman aikana voi tehdä kivoja löytöjä ja saada itselleen mukavia asukokonaisuuksia.

5) Tervetuloa mukaan ja illan päätös

Kun löydöt on tehty ja vaatteet ja asusteet ovat löytäneet uudet omistajat, voidaan vielä käydä kierros, jossa jokainen voi kertoa omista löydöistään tai suosikkilöydöstään.

Tapahtuman lopuksi kannattaa vielä kertoa yhdistyksestä ja sen tulevasta toiminnasta. Kutsukaa iltaan osallistuneet ei-vielä-martat mukaan toimintaan. Kiittäkää kaikkia iltaan osallistumisesta ja erityisesti heitä, jotka toivat vaatteita kiertoon ja heitä, jotka tekivät löytöjä.


Vinkkejä vaihtoehtoisiin toteutustapohin


Ideat on koottu Garderobi-ketjukoulutuksesta 24.2.2021.

1) Ideoita etänä järjestettäviin tapahtumiin

  • Virtuaalitapahtuma kestävä garderobi -teemaan: esim. parsimisen opetus tai tuunaustuokio
  • Esitellään vuorollaan vanhin, edelleen käytössä oleva vaate ja kerrotaan, miten siitä on pitänyt huolta.
  • Tehdään jokaiselle värikartta/ värianalyysi vaatehankintoja varten.
  • Korjataan vaatteita esim. vanhoja housuja.
  • Yhteistyö kierrätyskeskuksen kanssa: Pannaan hyvä kiertämään.

2) Ideoita ulkona järjestettäviin tapahtumiin

  • Pieniä neuvontapisteitä, esim. napinompelu tai parsiminen.
  • Pukeudutaan lempivaatteisiin tai omiin vanhimpiin vaatteisiin ja tehdään yhteinen kävelylenkki.
  • Tuunataan osallistujien tuomia T-paitoja.
  • Käydään kirpputorilla vaihtamassa vaatteet ja pukeudutaan oikein fiinisti, valokuvataan koko porukka.
  • Puistossa vaatteidenvaihtopisteet ja porinaryhmät kestävästä garderobista.
  • Rastit, jotka käsittelevät garderobia: tehtäviä ja kierrätyspisteitä.

Maailman suurimman marttaillan tausta

Maailman suurin marttailta järjestettiin ensimmäisen kerran 31.1.2019. Marttojen 120-vuotisjuhlavuoden aloittanut tapahtuma kokosi martat samaan aikaan yhteen eri puolilla Suomea. Maailman suurimmassa marttaillassa oli tuolloin mukana noin 600 suomenkielistä marttayhdistystä yhdessä ruotsinkielisten marttayhdistysten kanssa. Tapahtumassa oli yhteensä noin 5000 osallistujaa ja niiden valmistelussa yli 800 marttaa. Monet juhlat olivat usean yhdistyksen yhteisiä, jopa 12 yhdistystä järjesti yhteisen illan. Maailman suurimman marttaillan tapahtumista tehtiin lukemattomia alue- ja paikallislehtien juttuja.

Maailman suurin marttailta järjestettiin toisen kerran vuonna 2020.