Lucinan brunssi

Marttajärjestön perustaja Lucina Hagmanin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 170 vuotta. Kannustamme yhdistyksiä järjestämään tapaamisen brunssin muodossa. Martat-lehdessäkin esitelty brunssi syntyy vaivatta, kun herkut joko valmistetaan yhdessä tai jokainen tekee niistä yhden ja tuo mukanaan.

Vuonna 1853 Keski-Pohjanmaan Kälviällä syntynyt Lucina Hagman oli aktiivinen vaikuttaja sekä lähipiirissään että valtakunnallisesti. Lue lisää Lucinan vaikuttavasta elämänurasta.

Brunssi ateriana

Brunssi on ateria, joka nautitaan tyypillisesti aamiais- ja lounasajan välillä (mistä juontaa myös englanninkielinen nimi brunch (breakfast + lunch). Se sopii erityisen hyvin viikonloppuun, jolloin on aikaa nukkua pitkään ja nauttia viipyilevästä ruokahetkestä perheen tai ystävien kanssa.

Brunssikattaus koostuu tyypillisesti ruokalajeista, jotka voi nauttia kylmänä tai huoneenlämpöisenä, mutta mikään ei estä valmistamasta myös lämmintä ruokaa. Usein brunssiruoat ovat suolaisia, ja valikoimaan lisätään yksi tai kaksi makeaa herkkua. Brunssin ohella tarjotaan kylmiä juomia, kuten raikkaita cocktaileja tai mocktaileja, mehuja ja vettä sekä kahvia ja teetä.

Munaruoat ovat tyypillisiä brunssiruokia, samoin kasvikset joko kypsennettyinä tai salaatin muodossa. Kylmät kalaruoat sopivat niin ikään brunssipöytään, eikä viljatuotteitakaan pidä unohtaa. Sopiva määrä brunssiruokia on 5–10 ja annokset voivat olla pieniä, sillä tarkoitus on maistella montaa – tai jopa jokaista – sorttia.

Lucinan brunssilla herkutellaan kasviksilla, kestävällä kalalla, kananmunalla sekä makeilla herkuilla. Monet ohjeista sopivat myös kesän juhlapöytiin. Ruokalajit ovat saaneet nimensä Lucinan moninaisten asemien innoittamina. Marttaillan sijaan voisikin järjestää vaikkapa martta-aamupäivän, jossa joko yhdessä valmistettaisiin brunssiherkut tai johon jokainen nyyttikestityyliin toisi yhden ruokalajin yhteiseen pöytään. Lucinan brunssin antimet voi myös pakata mukaan piknikille.

Marttaillan kulku

  • Pieni esitelmä tai tietoisku Lucinasta (lataa tästä ppt-esitys) ja hänen vaikutuksestaan
  • Keskustelua yleisesti esimerkiksi naisasiasta, marttailun merkityksestä yhdistyksen jäsenille, perinteiden roolista yhdistyksessänne ja yhteiskunnassa yleisesti
  • Esitys marttaperinteestä (erityisesti, jos mukana on uusia jäseniä)
  • Martat-lehden (3/2023) Lucina-visa
  • Brunssi esimerkiksi ohjelman lomassa tai sen jälkeen. Jos valmistatte brunssiruoat tai osan niistä paikan päällä, voitte valmistaa ne ennen ohjelmaa valmiiksi.