Aivoterveysilta

Aivoterveys on tärkeää erityisesti muistisairauden riskin pienentämisen kannalta. Aivot käyttävät viidenneksen päivittäisestä energiantarpeestamme. Aivoterveyttä edistävät kurissa oleva verenpaine ja kolesteroli, terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, sosiaalinen kanssakäyminen ja aivojen käyttö. Aivoterveyden eteen voi tehdä pieniä tekoja joka päivä.

Marttaillan tavoitteena on oppia keinoja, joilla omaan aivoterveyteen voi vaikuttaa. Illan aikana annetaan konkreettisia vinkkejä tavoista, joilla aivoterveyteen voi vaikuttaa joka päivä.

Marttaillan kulku

Aivoterveysmarttaillan voi järjestää kasvokkain tai verkossa.

Näin järjestät marttailllan kun kokoonnutte yhteen:

 • Tulosta Aivoherkkubingo kaikille osallistujille tai käyttäkää päätelaitteita (esim. tabletti ja kuvanmuokkaus – kynä). Rastittakaa ne ruudut, jotka olette tehneet tänään. Käykää keskustelu, miksi asiat oli nostettu bingoon. Keskustelun vetämiseen saa tukea Aivoterveys-PowerPoint-esityksestä.
 • Voitte myös käydä Aivoterveys-PowerPoint-esityksen yhdessä läpi tai illassa voi näyttää fb-livetaltioinnin, jossa Marttaliiton kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti juttelee aiheesta. Linkki taltiointiin löytyy TÄSTÄ.
 • Järjestä pähkinöiden maistelu: Osta neljää erilaista pähkinää tai pähkinä-mantelisekoitusta ja tunnistakaa sekä maistelkaa niitä. Mitä makuja tai muistoja pähkinöistä herää? Oikeita tai vääriä vastauksia ei ole. Keskustelkaa pähkinöiden kilohinnasta, kuka on huomannut eroja? Ja kilohinnasta suhteessa pähkinöiden päivittäiseen käyttösuositukseen, joka on 2 rkl.
 • Jos tarjoat kahvin kanssa myytävää tai tarjottavaa, niin pöydässä voisi olla esimerkiksi lohitäytteisiä hapankorppurullia tai puolukkakääretorttua. Molemmat ovat aivoterveellistä syötävää.
 • Mahdollisuuksien mukaan illan lopuksi voi täällä happihyppelyn lähimaastoon!

Näin järjestät etämarttaillan:

Voit järjestää aivoterveellisen marttaillan kokoontumalla etänä esimerkiksi teamsin tai zoomin kautta – mitä parhaiten osaat käyttää. Jos marttailta järjestetään diginä, kannattaa varata riittävästi aikaa aloitukseen, jotta kaikki pääsevät yhteiseen alkuun mukavasti mukaan. Lue täältä lisää vinkkejä etäillan järjestämiseen.

Ennen iltaa

 • Ohjeista tulostamaan tai avaamaan Aivoherkkubingon ennen iltaa.
 • Jos järjestätte pähkinämaistelun, ohjeista ostamaan neljää erilaista pähkinää (esim. cashew, maapähkinä, saksanpähkinä, parapähkinä) kotiin.

Digi-illassa

 • Aloittakaa ilta rastittamalla Aivoherkkubingon ruudut, jotka olette tehneet tänään.
 • Illan alkuun voi näyttää fb-livetaltioinnin, jossa Marttaliiton kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti juttelee aiheesta. Taltiointi löytyy TÄÄLTÄ.
 • TAI voit käydä Aivoterveys-pp-esityksen läpi.
 • Keskustelkaa, miksi asiat oli nostettu bingoon ja mitkä ruudut kenelläkin täyttyivät. Jakakaa ajatuksia, miten joku on tavannut ystäviä etänä – onko etänä juotu myös kahveja? Missä on käyty ulkoilemassa? Onko joku lukenut jonkun hyvän kirjan tai löytänyt inspiroivat neuleohjeen?
 • Pähkinöiden maistelu: Maistelkaa sovitussa järjestyksessä valmiiksi hankittuja pähkinöitä. Nouseeko jokin pähkinä suosituksi? Ketkä käyttävät pähkinöitä päivittäin? Mihin ja  miten niitä yleisimmin käytetään?
 • Keskustelkaa pähkinöiden kilohinnasta, kuka on huomannut eroja? Ja kilohinnasta suhteessa pähkinöiden päivittäiseen käyttösuositukseen, joka on 2 rkl.
 • Jos juotte kahvit yhdessä, voitte pohtia, kuinka terveelliset eväät kukakin oli valinnut kahvin kanssa. Löytyykö marjoja (leivonnaisesta), kasviksia (voileivän päältä), lohta (piiralasta) tai hedelmää?

Aivoille tekee hyvää oppia uutta ja olla seurassa. Teette aivoterveellisen teon kun tulette yhteen tämän aiheen äärelle!