Yllätyskokkaus

Yllätyskokkaus on hauska tapa toteuttaa marttailta. Yllätyskokkaus toimii hyvin etäyhteyksillä toteutettuna, joten osallistujat voivat olla eri puolilla maakuntaa tai vaikka Suomea. Marttaillassa kokataan yhdessä omista kotikeittiöistä käsin.

Yllätyskokkaus-marttaillan tavoitteena on tuoda jännitystä, iloa ja yhdessäoloa jokaisen etämarttailijan kotikeittiöön. Illan vetäjä järjestää yhteisen kokkaustuokion, jossa jokaisella on valmiina raaka-aineet, mutta valmistettava ruoka on yllätys.

Tämä marttailta on suunniteltu pidettäväksi etänä. Yhteen tilaan kokoontuminen ei ole aina mahdollista. Yllätyskokkausta voi soveltaa kuitenkin myös paikan päällä järjestettäväksi niin, että jokainen seuraa omien raaka-aineiden ja välineiden kanssa illan vetäjän esimerkkiä.

Marttaillan kulku

Illan vetäjä suunnittelee, minkä leivonnaisen tai ruoan hän haluaa marttaillan aikana valmistuttaa. Ohjeen on hyvä olla suhteellisen helppo ja edullinen. Käytettävien raaka-aineiden kannattaa olla suurimmaksi osaksi sellaisia, joita kodin kaapeista yleisesti löytyy. Loput tulisi olla hankittavissa jokaisen lähikaupasta. Vetäjä lähettää raaka-ainelistan hyvissä ajoin etukäteen marttaillan osallistujille.  Halutessaan raaka-ainelistalle voi laittaa hämäyksen vuoksi joitain ylimääräisiä raaka-aineita, kuitenkin sellaisia, jotka kuluvat muussakin käytössä. Valmistettava ruoka on tässä vaiheessa vielä yllätys.

Yllätyskokkaus-marttailta järjestetään etäyhteydellä. Vetäjä antaa marttaillan aikana ruoan valmistuksesta vaihe vaiheelta ohjeita, joita kaikki seuraavat omissa keittiöissään samanaikaisesti. Kaikki osallistujat saavat ruoan valmiiksi yhtä aikaa, jonka jälkeen on mahdollista jatkaa marttailtaa pitämällä etäruokailu yhdessä. Suositeltavaa on myös kuvien ottaminen ja jakaminen omista lopputuloksista.

Jos järjestät marttaillan videoyhteydellä:

  • Pohdi etukäteen, miten haluat videokuvan näkyvän ja miten kuvaava laite asetellaan paikalleen. Myös mikrofonin sekä valitsemanne digitaalisen tapaamisalustan toimivuudet on hyvä tarkistaa.
  • Suunnittele, miten kommunikoinnin kanssa illan aikana toimitaan. Pienellä joukolla toimii avoin yhteys, jolloin kaikki voivat jutella ja näkyä videokameroissa. Suuremmalla joukolla voi olla hyvä esimerkiksi kommentoida ja kysyä chatissa, tai pyytää puheenvuoroja.
  • Videoyhteydellä on mukava pitää myös yhteinen ruokailuhetki kokkauksen päätteeksi.

Jos järjestät marttaillan viesteillä:

  • Tee etukäteen ryhmä, jossa kaikki marttaillan osallistujat ovat.
  • Kokkausohjeita eri vaiheista voi lähettää videoina, ääniviesteinä tai tekstinä. On hyvä miettiä etukäteen, miten ohjeet saa illan osallistujille selkeässä ja helposti perässä tehtävässä muodossa.
  • Kaikki voivat laittaa valmiista tuotoksistaan kuvat ryhmään.

Ideoita yllätysreseptiksi

Kokkailun päätteeksi on hauska vertailla erinäköisiä lopputuloksia. Kannattaa valita siis ohje, jonka toteutuksessa luovuus pääsee valloilleen. Tässä joitain vinkkejä marttaillan reseptiksi.

Marttaillan markkinoinnissa ja sosiaalisen median päivityksissä voi käyttää aihetunnisteita #martat #aikaaollakotona #etämarttailu #suomitoimii #yhdessä. Jakakaa kuvia esimerkiksi yllätyskokkausten lopputuloksista.