Martat viettävät valtakunnallista sienipäivää vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina. Kyseessä on pitkä perinne, sillä ensimmäisen kerran valtakunnallista sienipäivää vietettiin vuonna 1994. Tämän jälkeen sienipäivä on järjestetty yhtä poikkeusta lukuun ottamatta joka vuosi.

Ensimmäinen sienipäivä oli sunnuntai, mutta sittemmin viikonpäiväksi on vakiintunut lauantai. Samana päivänä vietetään nykyisin myös Suomen Luonnon päivää, joka on virallinen liputuspäivä. Suomesta tuli vuonna 2017 maailman ensimmäinen maa, joka nimesi liputuspäivän luonnon kunniaksi. Nosta sinäkin lippu salkoon ja iloitse hienosta luonnostamme!

Sienipäivä jatkuu sieniviikkona

Sienipäivä ja sieniviikoilla tapahtumia järjestävät sekä marttapiirit että yksittäiset marttayhdistykset. Paikkakunnilla, joilta löytyy sieniä, pystytetään sieninäyttely. Jos sieniä ei vielä ole noussut, annetaan vinkkejä omenien, marjojen ja kasvisten käyttöön ja säilöntään.

Vuonna 2021 sieniviikkoa vietetään kaksi viikkoa 30.8-12.9. Viikkojen aikana alueelliset marttayhdistykset ja Suomen Latu järjestävät yhteistyössä sieniretkiä eri puolilla Suomea.

Valtakunnallinen sienipäivä ja sieniviikko 2021

Vuonna 2021 valtakunnallinen sienipäivä on 28.8. ja valtakunnalliset sieniviikot ovat 30.8.-12.9.


Sienipäivän ja sieniviikkojen tapahtumia.

Vuoden 2021 tapahtumatiedot päivittyvät tähän ennen ajankohtaa.

Vuonna 2020 järjestettiin paljon sienitapahtumia.

Etelä-Karjala

Itä-Häme

  • Elo–syyskuussa Itä-Hämeen Martoilla on paikalla siententunnistusapua toimistoaikanamme maanantaisin kello 12–17 Marttalassa Laaksokatu 1 Lahdessa. Jos kaipaat apua ja varmistusta löytämiesi sienten tunnistuksessa, sienineuvojamme on paikalla kyseisenä aikana. Tuo sieni kokonaisena ja hyväkuntoisena.

Kainuu

Keski- ja Etelä-Pohjanmaa

Keski-Suomi

Kymenlaakso

Lappi

Lounais-Suomi

Pirkanmaa

Pohjois-Karjala

  • pe 28.8. Ruoka- ja myrkkysieninäyttely Kupiaisen aulassa. Järjestelyissä mukana mm. Keski-Karjalan Luonnonystävät, Tulevaisuutta luonnontuotteista ja Pohjois-Karjalan Martat ry
  • la 29.8. Ruokasieninäyttely klo 10–14, Marttakahviolla, Joensuun Kauppatorilla
  • la 29.8. Sieninäyttely Sovintolassa Kesälahdella
  • to 3.9. Kesälahden Marttojen sieniruokakurssi Kesälahden yläkoulun opetuskeittiössä
  • la 12.9. klo 10–14 Olemme mukana Maakunnan metsien ruokasieninäyttelyn järjestämisessä. Esillä kauden ruokasieniä ja näköislajeja. Mukana järjestelyissä mm. Tulevaisuutta luonnontuotteita ja MURU- hanke sekä Pohjois-Karjalan Martat, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria ja Pohjois-Karjalan Sieniseura.
  • Katso myös sienipoimijavalmennusten tiedot

Pohjois-Pohjanmaa

Savo

Uusimaa