Jättikurpitsa

Jättikurpitsa (Cucurbita maxima) sopii hyvin käytettäväksi halloweenkoristeluihin vaikkapa kurpitsalyhdyksi. Leikkaa kurpitsan kanta ”hatuksi” ja koverra sisus käytettäväksi ruokiin ja leivontaan.  Jättikurpitsa on miedon makuinen talvikurpitsa.

Alun perin jättikurpitsa on kotoisin Etelä-Amerikasta, mutta nykyisin sitä viljellään laajalti ympäri maailman. Jättikurpitsa kasvaa nimensä mukaisesti jättiläiseksi. Suurimmat jättikurpitsat voivat kasvaa monen sadan kilon painoiseksi.

Käyttö

Jättikurpitsan hedelmäliha kannattaa hyödyntää erilaisten kurpitsasäilykkeiden ja pikkelssien tai piirakan valmistukseen.  Koska jättikurpitsa on maultaan mieto, kannattaa sen kanssa käyttää monipuolisesti erilaisia mausteita, kuten chiliä ja juustokuminaa. Jättikurpitsan hedelmälihasta puhdistetut siemenet on helppo hyödyntää paahtamalla. Paahdetut kurpitsansiemenet tuovat rapeutta keiton päälle ripoteltuna.

Sesonki

Kotimaisen jättikurpitsan satokausi on syys-lokakuussa. Useimmiten säilöntään käytetään puolikypsiä jättikurpitsoja. Jos jättikurpitsaa haluaa varastoida kokonaisena, tulee kurpitsan olla kypsä korjatessa.