Nauris

Nauris (Brassica rapa var. rapa) on vanha viljelykasvi, joka tunnettiin jo antiikin Kreikassa. Sitä on viljelty jo kauan ympäri Eurooppaa aina pohjoisimpia osia myöten. Nauris ei ole vaativa kasvi, se menestyy jopa Grönlannissa.

Nauriista on keltaisia litteähköjä ja valkoisia pyöreitä lajikkeita. Nauris kasvaa hyvin nopeasti ja se on herkullisimmillaan  pienenä. Suuren nauriin malto on tikkumainen ja sitkeä. Pienet ja nuoret nauriit voi syödä kuorineen huolellisen pesun jälkeen.

Nauris on suomessa ikivanha ravintokasvi, jolla oli aikoinaan sama asema kuin perunalla nykyisin. Siksi naurista, kuten lanttuakin, käytetään monien suomalaisten perinneruokien valmistukseen. Nauris on kesäherkku, jota etenkin lapset mielellään syövät raakana. Nauris sopii lantun tavoin keittoihin, patoihin ja kasvispihveihin. Nauriista saa myös mainion retkievään hauduttamalla sitä nuotiossa tuhkassa.