Bataatti

Bataatin (Ipomoea batatas) uskotaan olevan kotoisin Väli-Amerikasta. Bataatin syötävää juurimukulaa kutsutaan Amerikassa nimellä Sweet potato, vaikka se ei ole sukua perunalle. Bataatti kuuluu samaan kiertokasvien heimoon, kuin esimerkiksi koristekasvina käytetyt päivänsini ja elämänlanka.

Bataatti on pensasmainen ruohokasvi. Se kasvaa lämpimissä maissa, missä ei ole hallaöitä. Suomessa bataattia viljellään hyvin pienimuotoisesti. Bataattia viljellään pääsääntöisesti yksivuotisena, vaikka se on monivuotinen.

Tropiikissa bataatti on tärkeä ravintokasvi. Se tuottaa suuria mukuloita lähelle maanpintaa. Kotitarpeiksi kaivetaan esiin usein yksi mukula kerrallaan. Amerikkalaiset ovat jalostaneet bataatista kaupalliseen tuotantoon sopivia lajikkeita.

Ravitsemus

Bataatti on tärkkelyskasvi, joka sisältää jonkin verran sokeria. Siinä on A- ja C-vitamiinia ja hiukan kivennäisaineita. Bataattia käytetään keitettynä, paistettuna tai grillattuna. Sitä kuivataan tai tölkitetään säilykkeeksi ja siitä valmistetaan tärkkelyssiirappia sekä alkoholia.

Bataatin juurimukula muistuttaa perunaa, mutta on huomattavasti kookkaampi. Kuori on tavallisesti punertavanruskea, joskus vaalean punertava. Punakuoriset bataatit saattavat painaa useita kiloja. Malto on vaalea, kellertävä tai oranssi. Kuorta ei käytetä. Mukulat säilyvät parhaiten 12–16 asteessa.

Bataatin valmistus ruoaksi ja pakastus

Kuorineen kypsennettävä bataatti harjataan puhtaaksi, leikataan halki ja paistetaan uunissa noin 200 asteen lämmössä 30–40 minuuttia, kunnes malto on pehmeää. Sisus kaavitaan kuoresta lusikalla ja soseutetaan. Soseen voi pakastaa. Voit myös keittää bataatin kuorittuna. Keittoaika noin 10-20 minuuttia bataattilohkojen koosta riippuen.

Bataattia voi pakastaa myös esikeittämisen jälkeen. Kuori bataatti ja keitä kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia. Jäähdytä ja pakasta.

Kuoritun ja paloitellun bataatin voi kypsentää höyryssä tai uunissa perunoiden tavoin.