Ruoka ja lääkkeet

Ikääntymisen myötä lääkkeiden käyttö yleistyy. Eniten käytetään sydän- ja verisuonitautien hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä ja toiseksi eniten särkylääkkeitä. Huomioi lääkitys ruokailussasi.

Lääkkeillä voi olla vaikutuksia ruoansulatuskanavaan ja siten välillisesti myös ruokahaluun. Lääkkeet voivat vähentää syljen eritystä ja näin aiheuttaa suun kuivumista. Jotkut lääkkeet aiheuttavat makuhäiriöitä, kuten pahaa makua suuhun. Sekä kuiva suu että makuhäiriöt saattavat aiheuttaa edelleen ruokahalun vähenemistä.
Lääkkeet voivat aiheuttaa ruonsulatuskanavaan kohdistuvia haittavaikutuksia, kuten vatsavaivoja (esimerkiksi tulehduskipulääkkeet), pahoinvointia, ripulointia tai ummetusta. Ruoansulatuskanavaan kohdistuvat haittavaikutuksetovat tavallisia hoidon alkuvaiheessa, mutta lievittyvät hoidon edetessä.

Joskus on tarpeen järjestellä ruoka-aikoja, jotta lääkkeen imeytyminen on paras mahdollinen. Esimerkiksi tetrasykliinilääkkeen yhteydessä ei saisi nauttia maitotuotteita. Ne on nautittava lääkkeenottojen välillä.

Mitä lääkkeen kanssa?

Lääkkeen kanssa tulisi aina nauttia lasillinen vettä, ellei muita ohjeita ole annettu. Vatsan ärsytystä voi estää pieni välipala lääkkeen oton yhteydessä. Maidoton keksi tai korppu voidaan syödä esimerkiksi antibiootin yhteydessä.

Marevan-lääkityksen yhteydessä on hyvä syödä kasviksia säännöllisesti päivittäin. Runsas kasvisten syöminen pitää hoitotasapainon hyvänä.

Lääkkeen sekoittaminen ruokaan voi vaikuttaa sen imeytymiseen. Lääke voi myös pilata ruoan maun.

Elimistön kyky käyttää lääkeaineita muuttuu ikääntyessä. Entistä pienemmät lääkemäärät vaikuttavat tehokkaasti, ja lääkeaineita myös kertyy helposti elimistöön.

Iän karttuessa on oltava erityisen tarkka nauttiessaan esimerkiksi unilääkkeitä. Ne saattavat vielä seuraavana päivänä aiheuttaa tokkuraisuutta ja lisätä kaatuilutaipumusta.

Ohjeita lääkkeiden ottoon saat lääkäriltä ja apteekista.

Lääkkeiden vaikutuksia ravinnon imeytymiseen

  • Antibiootit voivat aiheuttaa pitkäaikaisen ripulin, joka heikentää ravintoaineiden imeytymistä.
  • Nesteenpoistolääkkeet voivat johtaa natriumin, kaliumin ja magnesiumin vajaukseen. Kihtitaipumus voi myös pahentua.
  • Verenohennuslääkkeitä käyttävän on hyvä syödä viimeisimmän tutkimustiedon mukaan tavanomaista ruokaa ilman suuria rajoituksia.
  • Närästykseen käytettävillä sukralfaateilla on ummetusta aiheuttava vaikutus.
  • Syljeneritystä heikentäviä lääkkeitä ovat nesteenpoistolääkkeet ja eräät allergia-, masennus-, unilääkkeet, virtsanpidätyslääkkeet sekä rauhoittavat ja Parkinsonin taudin hoitoon tarkoitetut lääkkeet.