Selleri

Selleri eli juuriselleri (Apium graveolens var.rapaceum) on suosittu liemijuures, jota käytetään antamaan täyteläistä aromia varsinkin lihakeitoille ja -padoille.

Juuriselleri on pyöreähkö mukula, joka on juuren ja varren yhteenliittymä. Pinta on rosoinen ja hankalasti kuorittava, sillä mukulan alaosasta lähtee runsaasti sivujuuria ja varsiosassa on paljon lehtiarpia. Kaupassa olevien sellereiden juuret on leikattu pois. Kasvijalostuksella pyritään saamaan entistä sileäpintaisempia mukuloita.

Mukulasellerin kasvuaika on pitkä, joten ensin kasvatetaan taimet, jotka istutetaan avomaalle. Selleri vaatii riittävästi lämpöä jo taimena, että kukkavarsi ei pääse kehittymään. Kukkavarren kasvu estää juuren kasvua.

Selleri on ollut lääkekasvi, jota on pidetty aineenvaihduntaa kiihdyttävänä ja terveyttä vahvistavana rohtona. Juures sisältääkin runsaasti hivenaineita ja vitamiineja.

Selleri maistuu paitsi liemijuureksena myös salaateissa ja sellaisenaan paistettuna. Varhaissellereistä voi käyttää ruuaksi myös naatit. Myöhemmin ne muuttuvat puiseviksi.