Mausteiden säilytys

Jotta ruoka maistuisi hyvältä ja juuri siltä miltä pitääkin, tulee mausteiden säilytykseen kiinnittää huomiota. Paras paikka ei välttämättä ole hellan yläpuolella oleva maustekaappi. Ruoanvalmistuksessa nouseva höyry ja lämpö pääsee usein vaikuttamaan siellä säilytettäviin maustesiin.

Kuivat, kokonaiset ja hienonnetut mausteet säilytetään huoneenlämmössä. Pakkaukset tulee sulkea ilmatiiviisti, jotta mausteiden aromit eivät pääse heikentymään. Suuria pakkauksia ei kannata ostaa, jos mausteita ei käytä runsaasti. Etenkin hienonnetut mausteet menettävät arominsa nopeastikin.

Hyvä säilytyspaikka on:

  • pimeä
  • kuiva
  • huoneenlämpöinen tai viileä

Tuoreet yrtit säilytetään pääosin jääkaapissa. Poikkeuksena kuitenkin basilika, joka paleltuu kylmässä. Ruukkuyrttejä on hyvä muistaa kastella, jos koko ruukkua ei tule käytettyä kerralla.


Kaupan ruukkuyrtit voi myös istuttaa kotona isompaan ruukkuun, jolloin tuoretta yrttiä on jatkuvasti saatavilla. Katso ohjeet puutarhasivuiltamme. 


Maustekastikkeet, etikat ja alkoholit säilyvät avaamattomana huoneenlämmössä ja avattuna joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Tarkista aina pakkauksesta ohjeet oikeaan säilytyslämpötilaan.

Marttakoulun Maustaminen-sivut on tuotettu osana Marttojen ja Santa Marian yhteistyötä.