Korianteri

Korianteri (Coriandrum sativum) yksivuotinen maustekasvi, jota käytetään erityisesti aasialaisessa ruoassa.

Korianterista voidaan käyttää kaikki kasvin osat, mutta useimmiten siitä käytetään lehdet ja siemenet. Korianteri on maultaan voimakas. Se on aromikas, makeahko, kirpeän sitrusmainen ja omalla tavallaan persoonallinen. Osa ihmisistä kokee korianterin maun ja hajun geenimuunnoksen vuoksi eri tavoin, jonka vuoksi he maistavat sen saippuan tai mullan makuisena. Korianterin juurta voidaan käyttää hyvin pestynä mm. raastettuna inkiväärin tapaan.

Korianterin siemenet poikkeavat maultaan korianterin lehdistä. Ne maistuvat puolestaan sitruunamaisilta ja maku on hieman appelsiiniin vivahtava. Lisäksi makua on kuvailtu lämpimäksi ja pähkinäiseksi. Jos korianteria on yli oman tarpeen, kannattaa lehdet kuivattaa. Lehdet voi käyttää myös mausteöljyyn, jonka voi pakastaa.

Korianterin lehtiä käytetään maustamaan monia ruokia. Se toimii mausteena aasialaisissa chutney-soseissa sekä meksikolaisissa salsakastikkeissa. Sitä voidaan myös ripotella eri ruokien, kuten intialaisten ruokien päälle tuomaan makua. Korianterin siemeniä käytetään jauhettuna cyrry-maustesekoituksen pääraaka-aineena sekä muissa erityisesti intialaisissa mausteseoksissa.

Korianteri on yksi maailman vanhimmista maustekasveista. Sitä on viljelty tiettävästi yli 3000 vuoden ajan.