Ketunleipä

Ketunleipä eli käenkaali on yleinen lehtokasvi Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisempana se harvinaistuu. Kasvilla on apilamaiset lehdet ja sen valkeat kukat koristavat lehtometsän pohjaa kesäkuun alussa. Käenkaalin kasvupaikkoja ovat varjoisat kangasmetsät, tuoreet kuusikot, lehdot ja ravinteikkaat korpimetsät.

Ketunleipää käytetään tuoreena lähinnä salaatteihin ja keittoihin. Kauniit, hennot kukat sopivat hyvin salaattien koristeeksi.  Koska käenkaali kuivuu nopeasti, kukat ja lehdet kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua.

Vaikka käenkaali on yleinen kasvi, sitä on myös viljelty jo 1300-luvulla. Se oli arvostettu ravintokasvi Englannissa 1500-luvun alussa.

Ketunleivän eli käenkaalin kirpeä maku on monelle tuttu lapsuuden kesistä. Kasvi on monivuotinen 5–10 cm matala ruohokasvi, jolla on hento ja suikertava maavarsi. Talvehtivat lehdet muodostavat ruusukkeen, lehdet ovat kolmisormiset, ohuet ja vaaleanvihreät. Touko- kesäkuussa puhkeavat kukat ovat valkeat ja lilasuoniset. Lehdet kääntyvät yöllä ja huonolla säällä uniasentoon.

Ketunleipä on maultaan raikkaan hapan, mikä johtuu sen sisältämästä oksaalihaposta. Parhaimmillaan käenkaali on tuoreena salaateissa, keitoissa ja erilaisissa kastikkeissa, joihin se antaa sitruunaista hapokkuutta. Lehdet antavat makua ja näköä kylmiin juomiin, mutta maun saamiseksi niiden pitää antaa olla vedessä muutaman tunnin ajan. Kauniit, hennot kukat ja lehdet sopivat hyvin salaattien, juomien ja voileipäkakkujen koristeeksi.  Koska käenkaali kuivuu nopeasti, kukat ja lehdet kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua.

Tuoreissa lehdissä ja juurissa on paljon oksaalihappoa. Käenkaalia ei pidä käyttää runsaita määriä eikä se sovellu lainkaan kihtiä tai munuaistautia sairastaville. Lasten ei pidä syödä muutamaa lehteä enempää. Oksaalihappopitoisuuden vuoksi kasvi estää kalsiumin, raudan ja sinkin imeytymistä.

Käenkaali sisältää C-vitamiinia 35–150 mg/100g ja sitä onkin käytetty aikoinaan C-vitamiinin puutteeseen ja keripukin hoitoon.

Käenkaalia on käytetty rohtona kuumeeseen, reumaattisiin vaivoihin, yskään, ummetukseen, virtsatievaivoihin ja iho-ongelmiin. Murskattuna käenkaali lievittää haava- ja palovammakipuja.

Hapokkailla lehdillä voi kiillottaa metallia.