Ruoanvalmistus

Hyvä ateria koostuu ruokahalua herättävistä tuoksuista ja väreistä, lämpimästä tunnelmasta ja mukavasta ruokaseurasta.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Suunnittelulla säästät työtä, aikaa ja rahaa. Suunnittelulla voit myös säästää energiaa ja ympäristöä. Pyri korvaamaan runsaasti energiaa kuluttavat ruoanvalmistusmenetelmät esimerkiksi mikroaaltouunilla. Se soveltuu hyvin vihannesten kuten parsakaalin ja kalojen kypsentämiseen.

Aterian suunnittelu aloitetaan yleensä pääruoasta, jota täydennetään monipuolisilla lisäkkeillä. Otetaan huomioon syöjien määrä, ikä, erityisruokavaliot, käytettävissä oleva aika ja omat ruoanvalmistustaidot sekä keittiön varustus.

Lähtökohtana suunnittelulle on aterian luonne: arki-, vieras- tai juhla-ateria. Ratkaisevaa on myös aterian ajankohta kuten lounas, päivällinen tai brunssi.

Ateriasuunnittelussa on hyvä huomioida sopiva energian ja riittävä ravintoaineiden saanti. Kevyen pääruoan kuten keiton kanssa on hyvä tarjota monipuolinen voileipä tai tukeva jälkiruoka ja päinvastoin. Jälkiruoka ei ole aina välttämätön.

Monipuolisten aterioiden suunnittelussa auttavat lautasmalli sekä ruokakolmio. Huomioi myös työpaikkojen ja koulujen ruokalistat, jolloin perheenjäsenet välttyvät syömästä samaa ruokaa kaksi kertaa samana päivänä.

Väriä ja makuja

Ruokien eri makujen tulee sopia yhteen ja täydentää toisiaan. Ateriakokonaisuus suunnitellaan värikkääksi, ja siinä saisi mielellään olla erirakenteisia ruokalajeja ja valmistustavoiltaan erilaisia ruokia. Ruokalajien tyyli on myös syytä säilyttää, kuten arkiruokiin arkiset lisäkkeet. Samaa raaka-ainetta on hyvä välttää pää- ja jälkiruoassa. Värikäs ruoka-annos tarjoaa myös silmäruokaa.

Aterioita suunnitellessa pitää ottaa huomioon myös käytettävissä oleva raha. Kauppojen tarjoukset ja sesongin mukaiset raaka-aineet kannattaa hyödyntää.

Suunnittelu on hyvä tehdä useammaksi päiväksi kerrallaan. Apuna voi käyttää esimerkiksi marttojen kolmen viikon ruokalistaa.

Tekemällä oppii ja ruoanvalmistustaidoissa kehittyy.