Raparperi

Hillona, juomissa, piiraissa, kiisselinä ja kakuissa – ja monin muin tavoin maistuu raparperi. Kokeile grillattua raparperia lihojen lisukkeena.

Raparperi (Rheum rhabarbarum) on kotoisin Aasiasta. Tiedettävästi se on levinnyt Kiinasta Venäjän kautta Eurooppaan. Raparperi on monivuotinen tatarkasvi.

Rapaperissa on alkavan kesän tuoksu ja maku. Se yllättää ja ilahduttaa puutarhurin keväällä, kasvaessaan valtoimeksi jo varsin aikaisin. Raparperi ilahduttaa myös versomalla läpi kesän.

Raparperista hyödynnetään varret. Lehdet ovat myrkyllisiä. Varsien väri vaihtelee vihreästä punaiseen. Jo sormen paksuiset varret voi kerätä, kiertäen tyvestä irti. Suuriksi kasvaneet ovat helposti puisevia.

Raparperinvarret säilyvät muutaman päivän kylmässä, jääkaapissa +2-+5 asteessa.

Säilö hilloksi, hillokkeeksi tai mehuksi.
Tai sellaisenaan pakastamalla: kuori kevyesti, leikkaa viipaleiksi ja säilö pusseihin tai rasioihin. Voit lisätä hiukan sokeria.

Raparperi on hyvä kaliumin lähde ja se sisältää myös C-vitamiinia ja kalsiumia. Kirpeyden aiheuttaa oksaalihappo, joka sitoo kuitenkin kalsiumia. Jos syöt paljon raparperia, on samalla hyvä nauttia myös kalsiumpitoista ruokaa.

Litra kuutioitua raparperia painaa noin 600 g.