Ahven

Ahven on herkullinen ruokakala, joka soveltuu monenlaisiin ruokiin. Suosi kotimaista ahventa, jonka kannat ovat kestävällä tasolla.

Ahven (Perca fluviatilis) on Suomen yleisin kalalaji, joka viihtyy makeissa vesissä ja murtovedessä. Ahven on pituudeltaan 15-30 senttimetriä ja painaa useimmiten 50-350 grammaa. Väriltään se on vihreänsävyinen ja sitä koristaa tummat pystyraidat. Ahvenen tunnistaa vihreän värityksen lisäksi punaoransseista vatsaevistä ja pyrstöstä sekä teräväpiikkisestä selkäevästä.

Elinympäristö ja kalastus

Ahventa esiintyy koko Suomessa Lapin käsivartta lukuun ottamatta. Sen lisäksi sitä esiintyy sisävesissä lähes koko Euroopan alueella Espanjaa ja Italiaa lukuun ottamatta. Sitä on istutettu myös muualle maailmaan, kuten Uuteen-Seelantiin, Australiaan, Etelä-Afrikkaan ja Kiinaan.

Ahven viihtyy parhaiten syvissä järvissä ja merien rannikoilla sekä hitaasti virtaavissa joissa. Se saattaa liikkua myös nopeasti virtaavissa ja kylmissä joissa. Ahven sietää muita kalalajeja paremmin happamia vesiä.

Ahventa kalastetaan ruokakalaksi, minkä lisäksi se on myös urheilukalastajien suosima saalis.

Ahven raaka-aineena

Ahvenen käsittely riippuu sen käyttötavasta. Fileinä nautittuna ahven perataan ja fileoidaan. Siitä poistetaan myös nahka. Ahventa saatetaan pitää hieman piikikkäänä kalana, mutta sen isot lihasruodot on helppo poistaa jo raakana. Ahvenen voi myös keittää nahkoineen ja suomuineen, jotka poistetaan vasta tarjoiluvaiheessa.

Säilytys

Tuoreen kalan säilytyslämpötila on 0-2 astetta. Kotioloissa tuore kala kannattaakin valmistaa ruoaksi vuorokauden sisällä ostohetkestä. Savustettu tai paistettu kala sen sijaan säilyy pari kolme päivää.

Terveysvaikutukset

Ahvenen liha on vaaleaa ja maukasta. Se sisältää muiden kalojen tavoin paljon proteiinia sekä pehmeää rasvaa. Se on muiden kalojen tapaan erinomainen omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin lähde. Hyvin suurissa (1-2 kg) ahvenissa voi olla suuri myrkkykuorma, joten niitä ei kannata syödä usein. Niihin törmää harvoin, mutta ovat parhaina lisääntyjinä tärkeitä kalakannan ylläpitämisen kannalta.

Ympäristönäkökulma

Ahvenen käyttö ravintona on hyvä valinta, sillä nykyinen kalastus ei heikennä ahvenkannan tilaa. Verkoilla pyydettäessä mukaan saattaa kuitenkin tarttua muita uhanalaisia lajeja, kuten erittäin uhanalaisia meritaimenia ja vaellussiikoja. Kaupallisessa kalastuksessa uhanalaisten lajien tarttuminen verkkoihin on sen verran vähäistä, ettei tämän vuoksi kannata vältellä ahventa ravintona. MSC-sertifioitua ahventa on saatavilla esimerkiksi Viron Peipsijärveltä.

Ahven on valittu Suomen kansalliskalaksi, ja se esiintyy myös useissa paikkakuntavaakunoissa.