Idätetyt palkokasvit

Idättäessä papuihin ja linsseihin kasvaa pienet versot eli idut. Idättäminen ei vaadi puutarhaa tai auringonvaloa. Idättäminen käynnistää pavuissa prosesseja, joiden seurauksena vitamiinien määrä kohoaa ja papujen sisältämät ravintoaineet muuttuvat ihmisen elimistölle edullisempaan, helpommin sulavaan muotoon.

Idättäminen nostaa siementen proteiinipitoisuutta. Lisäksi ituihin muodostuu elimistölle välttämättömiä aminohappoja. Proteiinit myös muuttuvat helpommin sulavaan muotoon, jolloin ne ovat lempeämpiä vatsalle. Itujen ravintopitoisuus riippuu valituista siemenistä, mutta niistä löytyy reilusti joitakin vitamiineja. Esimerkiksi C-vitamiinin määrä usein moninkertaistuu idättämällä. Myös kivennäisaineiden imeytyminen paranee idätyksen seurauksena.

Idätys

Idätys onnistuu vähillä ja edullisilla välineillä sekä raaka-aineilla.

Tarvitset:

½ – 1dl papuja tai linssejä (enintään ¼ lasipurkin tilavuudesta)

1-2 litran lasipurkki

pala harsokangasta kanneksi

kumirengas/nauha, jolla harso kiinnitetään

Tee näin:

  1. Huuhtele pavut/linssit ensin kuumalla (60 astetta) ja sitten runsaalla kylmällä vedellä.
  2. Liota papuja/linssejä 6-12 tuntia, koon mukaan.
  3. Huuhtele pavut/linssit ja kaada ne lasipurkkiin. Sulje purkki harsokannella ja aseta vinoon alassuin (ylimääräinen vesi valuu pois) esimerkiksi astiankuivauskaappiin.
  4. Idätä papuja/linssejä 2-5 vuorokautta. Huuhtele niitä 2-3 kertaa päivässä kylmällä vedellä.
  5. Idätyksen jälkeen huuhdo idut ja säilytä kylmässä. Idut säilyvät noin 3-4 vuorokautta.
  6. Useimmat idätetyt pavut tulee kiehauttaa ennen käyttöä. Poikkeuksena ovat mungopavut ja linssit.

Lue myös herneiden versotuksesta! 

Käyttö

Idätetyt palkokasvit sopivat mainiosti esimerkiksi salaatteihin tai vokkeihin. Idut keventävät ruokaa ja tuovat siihen raikkautta. Useat idätetyt pavut kannattaa kiehauttaa ennen käyttöä. Vain mungopavun ja linssin ituja voi syödä ryöppäämättä. Idut käytetään mahdollisimman tuoreena ja säilytetään jääkaapissa.

Itujen idättämisolosuhteet, 22–30 °C ja kosteus, suosivat mikrobien kasvua. Raakojen itujen syömiseen liittyy siten tietty sairastumisriski. Bakteerit kuolevat, jos idut kuumennetaan ruoanlaiton yhteydessä. Tämän vuoksi lapsille idut tulee aina kuumentaa.

Käytä idut 3-4 vuorokauden kuluessa idätyksestä. Voit ostaa ituja myös valmiina kaupoista.