Sienten pakastus

Pakastaminen sopii lähes kaikille sienilajeille. Erityisesti kannattaa pakastamalla säilöä mietoja sienilajeja, kuten haperoita, vahveroita, orakkaita, tatteja ja valmuskoita.

Paras tulos saadaan, kun sienet ensin kuumennetaan omassa liemessään, jäähdytetään ja pakastetaan rasioissa. Herkkutatit voi pakastaa myös viipaloituina raakoina. Raa’at sienet saattavat muuttua ajan myötä puiseviksi. Lisäksi raa’at sienet vievät paljon pakastustilaa.

Näin pakastat sieniä

Miedot sienilajit

1. Laita peratut, paloitellut sienet kattilaan tai paistinpannulle.
2. Kuumenna keskilämmöllä välillä sekoittaen, kunnes enin neste on haihtunut. Jos sienisaalis on ollut runsas, kuumenna sienet uunissa. Levitä paloitellut sienet uunipannulle leivinpaperille ja laita uuniin 100-150 asteen lämpöön, sekoita välillä ja anna enimmän kosteuden haihtua.
3. Jäähdytä sienet hyvin ja pakkaa ne kertakäyttöannoksina muovipusseihin tai -rasioihin.

Rouskut

1. Laita peratut sienet kattilaan kylmään veteen (4-5 l vettä sienikiloa kohti). Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto keitinveden pinnalta. Keitä haaparouskuja 5 minuuttia ja kangas- ja karvarouskuja 8-10 minuuttia väljässä vedessä. Haaparouskuista tulee keittäessä vihertävää värisävyä, mikä on tavallista.
2. Huuhtele keittämisen jälkeen kylmällä vedellä, valuta ja anna jäähtyä.
3. Rouskut kannattaa pakastaa hienonnettuina, jolloin ne on helppo käyttää murekeseoksiin, muhennoksiin, sämpylätaikinoihin ym. Sienisalaattiin käytettäviin rouskuihin voi sekoittaa ennen pakastamista hiukan suolaa.

Korvasienet

1. Korvasienet on ehdottomasti keitettävä kahteen kertaan väljässä vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) ennen pakastamista. Keittoaika on 5 min/kerta. Sienet on huuhdeltava molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Pidä huoli hyvästä tuuletuksesta keittämisen aikana.
2. Hienonna sienet ja pakkaa kertaköyttöannoksina muovipusseihin tai -rasioihin.