Hedelmien kuivaus

Meillä kuivataan hedelmistä lähinnä vain omenaa. Kun kotipuutarhan omenasato on runsas, kuivaus on yksi mahdollisuus ottaa satoa talteen.

Kuivata kannattaa juuri kypsyneitä, tiivismaltoisia lajikkeita. Kotimaiset omenat kuivataan kuorineen. Huuhdo omenat, poista siemenkodat omenaporalla ja leikkaa omenat terävällä veitsellä noin 5 mm:n paksuisiksi viipaleiksi.

Paras tulos saadaan kasvikuivureissa. Kuivauslämpö saa olla enintään 50°C . Kuivaaminen onnistuu huoneenlämmössäkin, mutta kestää 3–4 päivää. Omenarenkaat kuivuvat ilmavasti pyykinkuivaustelineen varsiin pujoteltuina. Omenat ovat kuivia, kun ne ovat nahkamaisen sitkeitä.

Kuivaus onnistuu myös uunissa, parhaiten kiertoilmauunissa. Levitä viipaleet ritilän tai peltien päälle, älä laita niitä päällekkäin. Jos käytössä ei ole kiertoilmauunia, pidä uunin luukku raollaan esimerkiksi puulastan avulla. Ole tarkkana, ettei lämpötila nouse yli 50 asteen. Uunissa kuivaaminen kestää useita tunteja, eikä ole energiatehokasta.

Kuivattuja hedemiä voi säilyttää lasipurkissa, jossa ne näyttävät kauniilta. Myös kannelliset muoviastiat tai paperipussit sopivat säilytykseen.