Mansikka

Mansikat (Fragaria) ilahduttavat kaikkia aisteja. Ne kypsyvät kesän marjoista ensimmäisenä. Nykyisin mansikkaa viljellään lähes kaikkialla Suomessa aina Hangosta Utsjoelle. Uusia lajikkeita tulee markkinoille vuosittain.

Tunnetuimpia meillä viljeltäviä lajikkeita ovat Jonsok, Polka, Honeoye, Sonata, Malwina, Rumba, Lumotar ja Salsa. Nämä lajikkeet sopivat hyvin myös pakastettaviksi, ja kaikki markkinoilla olevat mansikkalajikkeet pyritään valitsemaan niin, että ne sopivat käytettäviksi sekä tuoreena että säilönnässä.

Mansikat eivät kestä pitkiä aikoja tuoresäilytyksessä pehmeytensä ja mehukkuutensa vuoksi. Säilytä mansikat jääkaapissa ja mielellään mahdollisimman vähän aikaa. Oikein säilytettynä mansikoiden maukkaus on parhaimmillaan.

Mansikoilla on hyviä ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Runsaan vesipitoisuutensa vuoksi mansikka sisältää hyvin vähän energiaa ja mahdollistaa siten kevyen herkuttelun. Foolihappoa, B- ja C-vitamiinia sekä tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita mansikassa on puolestaan paljon.

Makoisat mansikat voi nauttia sellaisenaan, ja mansikkaa käytetään erilaisiin hilloihin, mehuihin ja kakkuihin. Mansikat voi pakastaa kokonaisina ja sokeritta, mutta niiden rakenne saattaa kuitenkin kärsiä tästä. Parhaan pakastustuloksen saakin, kun pakastaa mansikat siivutettuina sokerin kera. Litra mansikoita painaa noin 500 grammaa.