Voikukka

Voikukka on arvokas luonnonkasvi, joka sisältää paljon erilaisia vitamiineja ja kivennäisiä. Siinä on runsaasti mm. karoteenia, B- ja C-vitamiineja sekä kaliumia. Voikukkaa pidetään ruoansulatusta edistävänä yrttinä.

Voikukka on suosittu keittiö- ja rohdoskasvi. Kasvista voidaan hyödyntää sen kaikki osat. Lehdet sopivat tuoreina salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin, kuivattuina esimerkiksi yrttijuomiin. Lehtiä voidaan myös pakastaa.

Parhaimmillaan alkukesästä

Voikukan lehdet ovat parhaimmillaan alkukesästä. Kannattaa etsiä varjopaikan voikukkia, joiden lehdet ovat mahdollisimman vähän liuskoittuneet. Varjossa lehtiin syntyy vähemmän karvaita makuaineita kuin auringossa kasvaneisiin. Mahdollisimman ehytlaitaisissa lehdissä väkevän lehtiruodin osuus on pieni.

Mitkä osat kannattaa käyttää?

Voikukan nuppuja voi keittää miedossa suolavedessä kasvilisäkkeeksi. Nuppuja voi myös marinoida. Keltaiset mykerökukinnot antavat aromia simaan. Nuoret voikukannuput sopivat myös sellaisenaan salaattiin.

Voikukista voi valmistaa myös viiniä. Voikukkaviinin kotimaassa Englannissa terälehdistä tehty kotiviini on erittäin suosittua. Voikukkaviinin tai muunkaan kotiviinin valmistaminen ei käy tuossa tuokiossa. Kukkien kerääminen on melko työlästä, koska viinin valmistusta varten voikukan kukat nypitään siten, ettei yhtään vihreää osaa pääse mukaan.

Voikukan juuret kaivetaan maasta joko keväällä tai myöhään syksyllä lehtien lakastuessa. Ne sopivat mausteeksi keittoihin ja kaljaan ja paahdettuina kahvin korvikkeeksi, yrttijuomaksi. Kuivattua ja jauhettua juurta voi käyttää myös leivontaan ja puuroihin.