Hokkaidokurpitsa

Hokkaidokurpitsa on pisaranmuotoinen ja väriltään kirkkaan oranssi kurpitsa, jonka hedelmäliha on kiinteämaltoista. Hokkaidon toinen kutsumanimi on japanilainen talvikurpitsa.

Hokkaidokurpitsa on kovakuorinen talvikurpitsa. Sadonkorjuu suoritetaan mahdollisimman myöhään syksyllä. Kun kurpitsat saavat kypsyä pitkälle syksyyn, niiden hedelmäliha muuttuu makoisan makeaksi. Samalla kurpitsaan muodostuu kova, suojaava kuori. Sadonkorjuun jälkeen hokkaidoa säilytetään huoneenlämmössä 2–4 kuukautta. Tässä ajassa kurpitsa kypsyy valmiiksi.

Käyttö

Kotona kurpitsa suositeltu säilytyslämpötila on 8-15 astetta, eli se kannattaa säilöä jääkaapissa vihanneslokerossa tai muussa jääkaapin lämpimämmässä osassa, jossa se säilyy useita viikkoja.

Hokkaidokurpitsa sopii hyvin esimerkiksi soseisiin ja keittoihin. Kurpitsaa voi myös paahtaa lohkottuna uunissa. Koska hokkaidokurpitsa on kiinteämaltoista, sen rakenne ei muutu vetiseksi kypsennettäessäkään.

Uunissa paahdettaessa kurpitsa kannattaa paloitella kuorineen ja irroittaa kova kuori vasta kypsänä. Kuorta ei syödä. Tuore kurpitsa kannattaa halkaista ja asettaa leikkuupinta alaspäin ja kuoria tukevalla veitsellä.

Hokkaidokurpitsan sisus on täynnä suurehkoja siemeniä, jotka voidaan käyttää käyttää kuivatuksen jälkeen. Käytä siemeniä keittojen ja salaattien ripotteina, sämpylä- ja leipätaikinoissa tai granolassa ja myslissä.

Kokeile hokkaidokurpitsaa myös makeisiin jäkiruokiin ja esimerkiksi kurpitsapiirakan täytteeksi.