Koululaisen ruoka

Koululainen tarvitsee monipuolista ruokaa säännöllisesti. Energian lisäksi lapsi tarvitsee rakennus- ja suoja-aineita: proteiineja, rasvaa, hiilihydraatteja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kouluruoka on koululaisen pääateria arkisin. Vanhempien tulee kannustaa lasta syömään koululounas. Kun lapsi syö oikein, hän jaksaa keskittyä oppitunneilla ja leikkiä välitunnilla.

Ole kiinnostunut lapsen syömisistä!

Puhtia aamu- ja välipalasta

Varaa aikaa aamupalalle. Aamiainen virittää aivoihin energiaa koulupäivää varten. Perinteinen päivän aloitus on puuro, mutta toisille maistuu paremmin leipä. Jos kiire yllättää, laita aamupala evääksi.

Iltapäivän välipala auttaa jaksamaan iltaruokaan asti. Huolehdi, että välipalaa on saatavilla ja sovi, mistä koululainen välipalan löytää. Pitkinä koulupäivinä välipalan voi sujauttaa koululaisen reppuun mukaan.

Hyvään välipalaan kuuluu viljatuotteita ja kasviksia, marjoja tai hedelmiä. Vähärasvaiset maitotuotteet maistuvat myös välipalan osana. Tuhdimpi välipala syntyy lisäämällä annokseen lihaa tai kalaa.

Katso videolta vinkit herkullisiin välipaloihin!
Ohjeet videon välipaloihin:

Koululaisten välipala. Kuva: Janne Järvinen / HS

Lautasmalli sopii lapsellekin

Aikuisen esimerkistä lapsi oppii kokoamaan aterian oikein.

Puolet lautasesta täyttyy kasviksilla, neljännes varataan perunalle, riisille tai pastalle ja viimeinen neljännes varataan lihalle, kalalle, kanalle, kananmunalle tai kasviproteiinille. Ruokajuomaksi rasvaton maito tai piimä.

Täysjyväleipä sipaistuna kasvimargariinilla täydentää aterian. Jälkiruoaksi maistuvat hedelmät tai marjat, jotka voi tarjota myös välipalana.

Päivärytmin palaset kohdalleen

Viisaiden ruokavalintojen lisäksi liikunta ja riittävä määrä unta pitävät pienen oppijan pirteänä ja iloisena. Lapselle luonnollinen tapa liikkua on leikkien. Pihaleikit ja koulumatkat ovat arkiliikuntaa ja lisäksi voi harrastaa mieluista lajia, oli se pallopeli tai vaikka tanssi. Lajeja on tarjolla rajattomasti.

Suositeltava määrä liikuntaa päivässä on vähintään tunti ja se kertyy vaivihkaa, jos vain lapselle tarjotaan mahdollisuus liikkumiseeen.