Haaparouskut

Haaparousku (Lactarius trivialis) on yleinen sieni koko maassa. Se on runsassatoinen, ruokaisa ja monikäyttöinen ruokasieni, jota kotitaloudet keräävät ja käyttävät paljon. Herkullisin ja maukkain sienisalaatti tulee suolatuista rouskuista. Haaparousku on myös tärkeimpiä kauppasieniä.

Kasvupaikka

Haaparousku kasvaa elo–lokakuussa monenlaisissa tuoreissa kuusi- ja sekametsissä, varsinkin kosteilla, paksusammaleisilla paikoilla. Sitä tavataan myös tunturikoivikoissa. Haaparousku on mykorritsasieni, eli se muodostaa sienijuuren puiden kanssa. Sitä kannattaakin etsiä erityisesti kuusen ja koivun seurasta.  

Tuntomerkit

Haaparousku on kookas tai keskikokoinen paksumaltoinen sieni. Nuoren sienen kupera lakki on violetin harmaanruskea ja siinä on usein tummia vyöhykkeitä ja laikkuja. Lakin reunat ovat sisäänpäin kääntyneet. Vanhetessaan lakin väri vaalenee ja muoto muuttuu laakeaksi, jopa suppilomaiseksi. Kosteana lakki on hyvin limapintainen. Jalka on yleensä ontto. Heltat ovat tiheässä, tasatyviset ja lähes valkoiset. Juustomainen malto lohkeilee helposti. Maitiaisneste on valkoista ja muuttuu kuivuessaan hitaasti harmaanvihertäväksi. Keittämisen ja säilömisen aikana esiintyvät vihertävät kohdat ovat peräisin maitiaisnesteestä ja ovat vaarattomia.

Haaparouskuihin kuuluu haaparouskun lisäksi myös kalvashaaparousku (L. utilis). Kalvashaaparousku on haaparouskua ohutmaltoisempi, vaaleampi, limaisempi ja vetisempi, sitä kutsutaankin usein ”läskisieneksi”. Kauppasienenä nämä lajit on yhdistetty nimikkeeksi haaparouskut, ja ne voi poimia samaan koriin. Maultaan haaparouskut ovat kirpeän raikkaita, esikäsiteltyinä erinomaisia ruokasieniä.

Kalvashaaparousku

Haaparouskuja pienempiä ja ohutmaltoisempia harmaita rouskuja ovat harmaarousku (L. vietus) ja korpirousku (L. uvidus). Harmaarouskun maitiaisneste harmaantuu hitaasti. Korpirousku on hyvin limainen sieni, ja maitiaisneste värjää heltat ja mallon violetiksi. Molempia voi kerätä muiden esikäsiteltävien rouskujen joukkoon.

Käsittely, käyttö ja säilöntä

Poimi sienet poutasäällä ilmavaan, kannelliseen koriin. Poimi sienet aina kokonaisina ja ota vain hyväkuntoisia ja kiinteitä sieniä, jotka tunnistat varmasti syötäviksi lajeiksi.

Puhdista sienet jo metsässä. Poista roskat ja likainen jalan tyvi. Halkaise sienet tai pilko ne pienemmiksi niin näet, onko niissä toukkia. Rouskujen jalkaa, karvoja tai limaa ei tarvitse poistaa. Käsittele sienet mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen. Pilko sienet tarpeen mukaan pienemmiksi paloiksi.

Kirpeyden poistamiseksi haaparouskut keitetään runsaassa vedessä 5 minuuttia ennen ruoaksi valmistamista tai säilömistä. Keittoaika lasketaan siitä, kun keitinvesi alkaa kiehua. Kuori vaahto keitinveden pinnalta. Kaada lopuksi keitinvesi pois ja huuhtele sienet runsaalla kylmällä vedellä.

Haaparouskut sopivat monenlaisiin ruokiin, kuten keittoihin, murekkeisiin, piirakoihin, kaalikääryleiden täytteeksi ja tietenkin sienisalaattiin. Keitettyjä rouskuja voi säilöä suolaamalla, pakastamalla tai etikkaliemeen.