Hauki

Hauki on petokala, joka elää koko maan laajuisesti. Se on vapakalastajien yleisin saalis.

Hauki (Esox lucius) on petokaloihin kuuluva kalalaji. Hauki on melko kookas, mutta rakenteeltaan pitkä ja solakka. Hauki on nopea kasvamaan ja varsinkin nuorena se kasvaa nopeasti. Ensimmäisenä kesänä ne ovat usein jo 15 senttimetrin pituisia, ja kasvu jatkuu vuodessa keskimäärin 8-12 senttimetriä, suotuisissa oloissa noin 20 senttiä.

Suotuisissa kasvuoloissa kasvanut hauki saattaa olla parhaimmillaan puolitoistametrinen. Keskimääräinen naarashauen pituus on kuitenkin 55 senttimetriä ja koiraan 40 senttimetriä. Hauki voi kasvaa jopa 25-kiloiseksi, mutta useimmiten naarashauet painavat enintään 20 kilogrammaa.

Hauen ulkonäkö viestii sen olevan petoeläin. Sillä on pitkä leuka, valtava kita, terävät hampaat sekä suuret silmät. Sen evät ovat keskittyneet muiden petokalojen tapaan peräpäähän, mikä mahdollistaa nopean hyökkäyksen.

Väritykseltään hauki on kyljistään vihertävä, vastastaan vaalea ja selästään tumma, lähes musta. Kyljessä sillä on hailakankeltaisia täpliä, jotka saattavat myös yhdistyä raidoiksi.

Elinympäristö ja kalastus

Hauki elää Suomessa koko maan laajuisesti. Se on maatieteellisesti laajimmalle levinnyt kalalaji. Se elää sisä- ja rannikkovesissä Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan alueilla. Suurin syy sen maantieteellisesti laajaan levinneisyyteen on sen sopeutumiskyky erilaisiin olosuhteisiin. Sillä ei ole juurikaan vaatimuksia vesistön tai vesilaadun suhteen. Se sietääkin hyvin happitason, happamuuden ja suolaisuuden vaihteluita. Näiden ominaisuuksien vuoksi se elää monenlaisissa järvissä ja joissa sekä meren rantamilla.

Hauki on vapakalastajien yleisin kalasaalis. Haukea on kalastettu jo pitkään, ja se onkin suosittu kalasaalis erityisesti Suomessa ja Venäjällä.

Hauki raaka-aineena

Hauki on maultaan mieto, mutta sen maku on kuitenkin ominainen ja selkeästi muista erottuva. Se on vähärasvainen ja melko ruotoinen kala. Ruodot eivät ole kuitenkaan ongelma, sillä hyvin paloiteltuna ruotojen poistaminen on vaivatonta kypsästä kalasta. Haukea voidaan käyttää niin kokonaisena kuin paloiteltuna, kyljyksinä tai fileinäkin.

Säilytys

Tuoreen kalan säilytyslämpötila on sama kuin sulavan jään, eli mahdollisimman lähellä nollaa astetta. Kotioloissa tuore kala kannattaakin valmistaa ruoaksi vuorokauden sisällä ostohetkestä. Savustettu tai paistettu kala sen sijaan säilyy pari kolme päivää.

Terveysvaikutukset

Haukien käyttöä ravintona on säännösteltävä, sillä niissä on havaittu olevan haitallisia määriä raskasmetalleja. Tämä johtuu siitä, että hauki on petokalana ravintoketjun huipulla ja pitkään eläessään ravinnosta kertyy elimistöön raskasmetalleja. Raskasmetallien pitoisuudet hauissa vaihtelevat kuitenkin runsaasti eri järvi- ja merialueiden välillä.

Ympäristönäkökulma

Kaupallinen kalastus ei nykyisin enää vaaranna haukikantoja, joten sitä voi käyttää huoletta. Sitä voisi oikeastaan suosia ruokakalana nykyistä enemmän. Lautaselle kannattaa valita suomalaista ja MSC-sertifioitua haukea. MSC-sertifioitua haukea on saatavilla esimerkiksi Kanadan sisävesistä.