Kasvisten pakastus

Lähes kaikki kasvikset sopivat pakastettaviksi. Lähinnä runsaan vesipitoisuuden ja rapeuden takia kurkkua, salaattia tai retiisiä ei voi pakastaa. Valkosipuliakaan ei kannata pakastaa.

Useimmat kasvikset on esikiehautettava ennen pakastusta. Esikiehautus eli ryöppääminen lopettaa kasvisten entsyymitoiminnan. Jos sitä ei tee, kasvikset muuttuvat pakastimessa vetisiksi ja niiden maku kärsii.

Kasvisten esikiehauttamisessa kokoontaitettava metallilankakori, iso siivilä tai sarjakattilan reiällinen vihannesosa ovat erinomaisia. Pakastettavat kasvikset upotetaan niissä runsaaseen kiehuvaan veteen ja keitetään oheisen taulukon mukainen aika.

Esikiehautusaikoihin vaikuttaa kasvislajin lisäksi kasvispalojen koko. Esikiehautusaika lasketaan siitä hetkestä, jolloin vesi kasvisten lisäämisen jälkeen alkaa uudelleen kiehua. Sen jälkeen kasvikset jäähdytetään mahdollisimman nopeasti juoksevassa kylmässä vedessä. Valutetut kasvikset pakataan kerta-annospakkauksiin.

Esikiehautetuista kasviksista voi tehdä valmiita sekoituksia esimerkiksi borssi- ja kesäkeittoa varten. Pakastetuista kasvis­soseista saa nopeasti hyviä keittoja.

Osa kasviksista voidaan kuitenkin pakastaa kuumentamatta. Tilli, persilja, ruohosipuli ja monet yrtit kuuluvat tähän ryhmään. Samoin purjo, paprika ja raparperi vain pilkotaan, pakataan ja pakastetaan. Ne lisätään ruokiin jäisinä. Myös piparjuuri pakastetaan raakana. Se raaputetaan puhtaaksi, paloitellaan ja kääritään alumiinifolioon. Jäisenä sitä on helppo raastaa suoraan ruokaan.

Myös tomaateista tehtyä sosetta voidaan pakastaa kuumentamatta. Ylikypsät tomaatit sopivat tähän erinomaisesti. Piirakoita ja pitsoja varten tomaatteja voi pakastaa myös viipaleina. Raakoja tomaatteja ei suositella käytettäväksi ravintona, eikä näin ollen suositella myös säilöttäväksi niiden sisältämien tomatiinien vuoksi.

Porkkanoita voi pakastaa hienona raasteena sellaisenaan, tilkka sitruunamehua antaa hyvän maun.

Peruna- ja juuressoselaatikot on järkevintä pakastaa paistamattomina kypsinä kasvissoseina. Kypsät soseet voidaan pakastaa muovipusseissa, jolloin ne vievät mahdollisimman vähän tilaa.

Pakastettu kaali pehmenee ja vetistyy sulatettaessa, joten pakastusta ei suositella. Voit kuitenkin kokeilla pakastaa kokonaisen kaalinkerän ja tehdä sulatetusta kaalista kaalikääryleitä. Tällä tavalla kaalia ei tarvitse keittää kääryleiden tekoa varten.

Kasvisten esikäsittely

Kasvis tai vihannesEsikäsittelytapaEsikiehautusaika
 herne silvitään¹1–2 min
 tuore papuperataan, pakastetaan joko kokonaisina tai paloina2–4 min
 kukkakaali* paloitellaan4–6 min
 parsakaali paloitellaan, pienet kukinnot voi pakastaa kokonaisina3–5 min
 kyssäkaali* kuoritaan, kuutioidaan tai keitetään, soseutetaan2–3 min
 ruusukaali kokonaisina, poistetaan huonot lehdet,3–4 min
 nokkonen nuoret lehdet hienonnetaan esikiehautuksen jälkeen2–3 min
 pinaatti lehdet kokonaisina, hienontaminen esikiehautuksen jälkeen2–3 min
 mangoldi kuten pinaatti
 lehtikaali kuten pinaatti
 porkkana paloitellaan, keitetään, soseutetaan, tai raastetaan raakana ja maustetaan sitruunamehulla3–5 min
 palsternakka kuoritaan, kuutioidaan3–5 min
 lanttu* kuoritaan, kuutioidaan ja keitetään, tai lohkotaan, keitetään kypsäksi ja soseutetaan2–3 min
 selleri kuoritaan, kuutioidaan3–5 min
 lehtiselleri paloitellaan2–3 min
 peruna pienet, tasakokoiset uudet perunat pestään hyvin,3–5 min
 punajuuri keitetään kuorineen kypsäksi, kuoritaan, pilkotaan
 kurpitsa keitetään, soseutetaan

*  vaativat aromitiiviin pakkauksen
¹   silpiä: avataan palko ja irrotetaan herneet

  • Esikiehautetut, pakastetut kasvikset lisätään jäisinä ruokiin kypsymisen loppuvaiheessa.
  • Lisäkkeenä tarjottavat kasvikset kiehautetaan pienessä määrässä vettä.
  • Mikroaaltouunissa kypsennettäessä vettä ei tarvitse lisätä lainkaan. Jos kasvikset on pakastettu mikroaaltouunin kestävään pakkaukseen, ne voi kuumentaa suoraan siinä.