Kasvikset, marjat, hedelmät ja peruna

Kasviksia, marjoja tai hedelmiä on hyvä syödä joka aterialla.

Tavoitteena on nauttia viisi lapsen kourallista kasviksia, hedelmiä tai marjoja päivässä. Kasviksia voi tarjota sekä tuoreena että kypsennettynä.

Kasvisten makumaailmaan kannattaa totuttaa jo pienestä pitäen. Kasviksia voi lisätä ruokiin, esim. jauhelihataikinaan, kastikkeisiin, laatikoihin ja keittoihin. Niistä voi valmistaa sosekeittoa, paistoksia tai ohukaisia.

Sesonkiajattelu on ekoteko: Kesäaikaan kannattaa suosia avomaalla kasvatettuja kasviksia ja vihanneksia. Talvella syödään varastokasviksia: porkkanaa, punajuurta, kaalia, lanttua ja naurista.

Tuoretta tarjolle

Lapset pitävät yleensä selkeistä salaateista, joissa on vain muutama raaka-aine. Kasviksia kannattaa tarjota myös reiluina sormipaloina. Öljypohjainen salaatinkastike tuo salaatteihin makua ja ruokavalioon välttämättömiä rasvahappoja.

Hedelmät ja marjat ovat parhaimmillaan tuoreena. Hedelmistä ja marjoista voi tehdä myös kiisseleitä, salaatteja ja niitä voi lisätä jogurttiin, viiliin tai rahkaan.

Peruna on edullinen ja monipuolinen raaka-aine

Perunasose on usein vauvan ensimmäinen lisäruoka ja lapset pitävät perunan miedosta mausta.

Pienet peruna-annokset kypsyvät mikrossa ekotehokkaasti. Kurkkaa täältä helppo ohje perunan kypsentämiseen mikroaaltouunissa.

Valmistustapoja vaihtelemalla peruna kelpaa paremmin lapsellekin. Perunat maistuvat keitettynä, uuniperunoina, perunasoseena, perunalaatikoina ja -paistoksina. Perunapakasteet nopeuttavat ruoanvalmistusta. Ranskanperunat sisältävät paljon rasvaa ja siksi niitä tulee syödä harvoin.


Hauska vihanneslautanen kannustaa lapsia – ja miksei aikuisiakin – syömään lisää kasviksia. Katso vinkit, kuinka kootaan kasvispupu!