Rosmariini

Rosmariini (Rosmarinus officinalis) on ikivihreä yrtti. Sen nahkealehtisiä, neulasmaisia lehtiä käytetään ruoanlaitossa ja maustamisessa.

Rosmariinin lehtien tuoksi on havupuumainen ja muistuttaa mäntyä ja suopursua. Sen maku on sekoitus salviaa ja timjamia.

Rosmariinia käytetään niin tuoreena kuin kuivattunakin maustamaan ruokaa erityisesti Välimeren keittiössä. Kasvista voidaan tislata eteeristä öljyä, rosmariiniöljyä. Rosmariinia käytetään erityisesti liharuokien maustamiseen sekä osana marinadeja. Se sopii erityisesti vahvamakuisten lihojen, kuten riistan tai lampaan maustamiseen. Rosmariini sopii hyvin lihapatojen mausteeksi, joissa on käytetty lampaan, porsaan, vasikan tai kanan lihaa. Hienonnettua rosmariinia voidaan käyttää pintamausteena esimerkiksi kalalle ja lihalle. Rosmariini säilyttää makunsa melko hyvin kuivattunakin.

Rosmariini kasvaa luontaisesti Välimeren alueella, jossa se saattaa kasvaa jopa parimetriseksi pensaaksi. Suomen kesissä rosmariini viihtyy ulkona joko ruukussa tai maahan istutettuna. Ympärivuotisena kasvina se ei kuitenkaan kestä talven kylmiä, vaan se on syytä siirtää sisälle talvehtimaan. Sopiva talvehtimislämpötila on noin 10 astetta, ja sitä tulisi kastella tavallistakin niukemmin.