Hedelmien pakastus

Useat hedelmät soveltuvat pakastettavaksi. Riippuen hedelmästä pakastaa voi joko sellaisenaan paloina tai lohkoina, paloina sokeriliemessä tai soseena.

Pakastus raasteena, lohkoina tai viipaleina

Piirakoihin, puuroihin, keittoihin ja kiisseleihin käytettävät hedelmät voi pakastaa karkeana raasteena tai viipaleina sellaisenaan. Hedelmät kuoritaan tarvittaessa, viipaloidaan tai raastetaan ja pannaan pakasterasioihin tai -pusseihin kertakäyttöannoksina. Viipaleiden päälle/raasteeseen voi ripotella hiukan sokeria ja sitruunamehua ehkäisemään tummumista. 

Pakastus soseena

Useita hedelmiä voi pakastaa myös soseena. Soseen voi makeuttaa sokerilla tai pakastaa sokeroimattomana. Soseeksi sopivat esimerkiksi omenat, päärynät sekä luumut. Iso määrä omenia on helppo tehdä soseeksi pehmittämällä ne ensin höyrymehustimessa ja jauhamalla sitten sosemyllyllä. Pieni määrä omenasosetta syntyy näppärästi mikroaaltouunissa. Pieni määrä sokeria edesauttaa c-vitamiinin säilymistä soseessa. Soseen joukkoon voi lisätä hieman sitruunamehua ehkäisemään tummumista.

Pakastus sokeriliemessä

Hedelmäsalaattina tarjottaville hedelmille paras säilöntätapa on pakastaa ne sokeriliemessä. Siinä keitetty ja jäähdytetty sokeriliemi kaadetaan suoraan kuorittujen ja viipaloitujen hedelmien päälle pakastusrasiaan.

Kokonaiset tai puolikkaat kirsikat ja puolikkaat tai viipaloidut luumut pysyvät kauniina sokeriliemessä, johon on lisätty askorbiinihappoa.

Ohje sokeriliemeen:
1 litra vettä
½ –1 g askorbiinihappoa
2,5 dl sokeria

  1. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kiehauta.
  2. Anna sokeriliemen jäähtyä ja lisää askorbiinihappo.
  3. Kaada sokeriliemi viipaloitujen hedelmien päälle.

Tuoreiden hedelmien pakastustaulukko

hedelmämiten säilön?pakasteen käyttö
ananaspaloina tai paloina sokeriliemessä smoothie tai hedelmäsalaatti, leivonta
banaanipaloina tai soseenasmoothie, leivonta, puurot
kirsikkakokonaisena tai puolikkaana tai paloina sokeriliemessähedelmäsalaatti, koristeeksi leivontaan
luumusoseena tai paloina sokeriliemessäleivontaan, hedelmäsalaattiin
melonitei suositella pakastettavaksi
omenaraasteena, lohkoina, soseena tai paloina sokeriliemessäleivontaan, puuroon, hedelmäsalaattiin