FODMAP

Herkkävatsaisella vatsavaivojen taustalla on usein ärtyneen suolen oireyhtymä. Se on melko yleinen vaiva, sillä arviolta noin 10-20% ihmisistä kärsii siitä. Ärtyneen suolen oireyhtymä ei ole terveydelle vaarallinen, mutta se heikentää elämänlaatua merkittävästi. Ärtyneen suolen oireyhtymästä voidaan käyttää myös nimitystä IBS, joka on lyhenne englanninkielisistä sanoista Irritable Bowel Syndrome.

Tyypillisinä oireina ovat ilmavaivat ja turvotus ja niistä aiheutuva kipu sekä ripuli ja/tai ummetus. Tyypillistä on myös oireiden aaltoilu ja vaihtelevuus: ajoittain saattaa olla pitkiäkin oireettomia kausia ja toisinaan oireet ilmenevät puolestaan pahempina.

Elämäntapahoito on tärkein hoitomuoto, jossa pyritään huolehtimaan hyvistä ruokailutottumuksista sekä riittävästä liikunnasta, levosta ja stressin hallinnasta. Oireita voidaan hoitaa lisäksi FODMAP-ruokavalion avulla. FODMAP-ruokavaliossa vältetään itselle sopimattomia sulamattomia hiilihydraattiyhdisteitä.

Yleisimpiä oireita aiheuttavia ruoka-aineita ovat kasviksista palkokasvit, sipulit, kaalit ja sienet. Hedelmistä kivelliset hedelmät ja kuivatut hedelmät aiheuttavat usein oireita. Näiden lisäksi viljat (vehnä, ohra, ruis), laktoosi, jotkut pähkinät, makeutusaineet sekä elintarvikkeiden kuitulisät aiheuttavat oireita. Tarkemman listan saat esimerkiksi ravitsemusterapeutin vastaanotolta.

Kaikki FODMAP-ruokavalioon sopivat reseptit löytyvät täältä.

Resepteistä löytyy esimerkiksi ruokavalioon sopivia